latinica  ћирилица
13/01/2015 |  11:43 | Аутор: ТАНЈУГ

Британци утврђују дијабетес путем даха пацијента

Особе са дијабетесом типа 1, који се обично открива код дјеце и тинејџера, морају да узимају ињекције инсулина и прате своју исхрану да би одржавали уравнотежени ниво шећера у крви.
Дијабетес - Фото: flickr.com
ДијабетесФото: flickr.com

Да би се установила болест неопходно је узимање узорака крви, али недавно су истраживачи у Великој Британији развили једноставан, неинвазивни почетни тест за који је потребан само један дах пацијента, пише Глас Америке.

Процјењује се да се сваке године код око 80 хиљада деце развије дијабетес типа 1. Аутоимуна болест може да буде смртоносна ако се не лијечи и зато је рано откривање веома важно.

Један од споредних ефеката дијабетеса је непријатан слаткасти задах, који је изазван посебно врстом кетона који се нагомилава у тијелу, а зове се ацетон.

Британски истраживачи кажу да су развили портабл апарат за анализу даха који може да открије чак и малу количину ацетона у даху пацијента.

Директор медицинске дијагностике на универзитету Оксфорд Ијан Кемпбел каже да то није једноставан задатак, јер дах садржи молекуле милиона састојака, док овај тест захтијева препознавање само једног од њих.

- Оно што радимо је да дамо пацијенту да дуне у апарат, затим издвојимо испарљива органска једињења које желимо да измеримо, у овом случају ацетон, док остатак даха пролази кроз уређај, објаснили су стручњаци.

Затим се ослободе молекули који интересују љекаре да би могли да измјере вриједности.

Иначе апарати за ту врсту дијагностике тренутно су гломазни, тако да истраживачи кажу да би нови апарат требало да буде спреман за љекарске ординације у року од годину дана, а да би још мања верзија за личну употребу могла да буде доступна касније.

Међутим, они истичу да би анализатор даха требало да се користи само као почетни тест, а да дијагноза мора да буде потврђена одговарајућим тестом крви.