latinica  ћирилица
13/01/2015 |  20:08 | Аутор: РТРС

Шта садржи документација коју је Кебо доставио Тужилаштву? (ВИДЕО)

Потпредсједник Федерације Бих Мирсад Кебо, на адресу Тужилаштва БиХ доставио је нових 2.200 страница која може помоћи у утврђивању евентуалне одговорности Сакиба Махмуљина и Шефика Џаферовића и других лица због ратних злочина над Србима и Хрватима почињених на Озренском ратишту, Возући, али и Зеници, Завидовићима и другим мјестима централне Босне. Дио документације је и у посједу РТРС-а.

Из ових ових докумената јасно је види, да би листа осумњичених могла бити и дужа.

Још у септембру 1992. године Мисија за европску безбједност и сарадњу сачинила је попис логора за Србе у БиХ. На подугачком списку - од трезорских подрума до школа и стадиона. У Зеници већ тада око 2.000 утамничених Срба.

"Многи од њих убијени су тако што су бачени у високе пећи зеничке Жељезаре", пише у ОЕБС-овом извјештају.

Од 1992. До 1996. године ређају се дневни борбени извјештаји муслиманских команданата Трећег корпуса и службене забиљешке са ознакама строго повјерљиво. У једној од њих из јуна 1993. године, чији су актери Расим Делић, Бакир Алиспахић, Енвер Хаџихасановић и Асим Фазлић, наводе се учестале појаве хапшења и убистава цивила. У другима пак, информације о убиствима ритуалним одсјецањем главе Момиру Митровићу, Предрагу Кнежевићу, Гојку Вучићу...потом убиства новинара Јадранка Божановића, затим Бориса Тешановића, Горана Келера, Жељка Дејановића...

Наредба о нападу на Возућу, с потписом Сакиба Махмуљина, видеоматеријал и стенограм разговора са Паљеника, након пада Возуће, у којем Сеад Делић у присуству Махмуљина, Фадила Хасанагића те чланова одреда Ел муџахедин... информише Алију Изетбеговића, између осталог и о 200 убијених Срба те шест заробљених српских професора за које Делић са смијешком говори, да не зна баш да ли су још живи.

Међу документацијом је и записник са састанка органа безбједности 3. Корпуса од 2. септембра 1995. године, којем је у својству тада начелника Центра служби безбједности присуствовао и Шефик Џаферовић. Рапортирао је Џаферовић о, како се наводи, "инцидентима" лица афро-азијског поријекла на подручју под контролом 3. корпуса.

У посједу РТРС-а је и Извјештај НАТО-а о наводним хуманитарним организацијама које су имале радио релејне уређаје, а у ствари су представљале шпијунске центре исламских држава. Међу њима и Ирана, из којег је набављано и оружје. И то је дијелом документовано у Информацији са потписом Хајрудина Османагића упућеној Делићу и Сеферу Халиловићу.

Уз спискове припадника Одреда Ел муџахедин су додани и докази о томе како и ко им је дијелио бх. држављанства након рата, и строго повјерљиви извјештај Федералног министарства унутрашњих послова од 7. Фебруара 2002. године, сачињен по захтјеву Хашког трибунала. Према том документу команда тзв. Армије БиХ борцима на алаховом путу, немилице је дијелила највиша војна одликовања. Златним љиљаном одликовано је 14 припадника злогласног одреда Ел муџахедин. Њих 11 носиоци су ратног признања Сребрни штит.