latinica  ћирилица
16/01/2015 |  11:38 | Аутор: Агенције

Поднијет захтјев за легализацију канабиса у Републици Српској

Регионална и републичко Удружење обољелих од мултипле склерозе поднијели су захтјев за легализацију производње и прераде канабиса у уље, које је љековито и користи се за медицинске потребе.
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ


“Из више извора смо сазнали, а неки обољели и лично су се увјерили, да уље од канабиса (у народу познатији као конопља) ублажава болове, да је љековито и да помаже у лијечењу обољелих од мултипле склерозе. Такође, помаже у лијечењу канцера, Паркинсонове болести, остеопорозе, хепатитиса, депресије и још неких болести“, наводи предсједник републичког Удружења Милан Стјепановић.

Он истиче да су те особине потврдили и љекари у здравственим установама, гдје се лијече чланови овог удружења.

Стјепановић напомиње да је производња и прерада канабиса у љековито уље легализована у 16 европских држава, те да је и Србија на путу да измијени закон и легализује производњу и лијечење канабисовим уљем.

Овим уљем не може се излијечити мултипла склероза, али љековито и успјешно дјелује код деблокаде укочених мишића, смањује болове и продужава виталност обољелих особа, односно успорава ширење болести.

“Сматрамо да се Република Српска треба придружити државама које су у интересу заштите здравља и лијечења обољелих становника легализовале производњу и прераду канабиса за медицинске потребе“, наглашава Стјепановић.

Обољели од мултипле склерозе очекују да се њиховом захтјеву придруже и чланови удружења обољелих од других болести за чије лијечење се у свијету користи уље од канабиса, које је изузетно скупо и може се само илегално набавити.

“Производњу и прераду треба легализовати из хуманих разлога, јер омогућава лијечење више болести, али и због стопирања илегалне набавке и шверца тог уља сумњивог квалитета из иностранства. Због високе цијене, уље је недоступно већини обољелих у Српској“, каже Стјепановић.

Он истиче да обољели вјерују да би се легализацијом производња и прерада канабиса могле контролисати, те да би, осим хуманог, то имало и економски ефекат.

Чланови Републичког удружења обољелих очекују да се о њиховом захтјеву ускоро изјасне представници Министарства здравља, Владе и Народне Скупштине Републике Српске и да њихова иницијатива буде озбиљно размотрена.

На тај начин, закључује Стјепановић, производња канабиса за хумане сврхе и лијечење законски би била уоквирена и легализована.

 Министарство спремно за стручну расправу 

Министарство здравља и социјалне заштите Републике Српске, у оквиру својих надлежности и у складу са законским процедурама, спремно је да отвори стручну расправу о примјени нових супстанци у терапијске сврхе, али у БиХ тренутно не постоји законски основ да се, конкретно, конопља /канабис/ или препарати конопље користе као лијек у хуманој медицини.
"Употреба уља канабиса у лијечењу разних болести, прије свега, малигних обољења у домену је стручних расправа које треба да се воде у оквиру надлежних медицинских грана, које кроз своја струковна удружења и стручне групе имају обавезу да прате савремена медицинска достигнућа и дефинишу одређене приједлоге и сугестије, те да их прослијеђују институцијама на разматрање с циљем стварања законских предуслова и оквира за њихову примјену у пракси", речено је Срни у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.

У протеклом периоду, кажу у Министарству, провођене су медицинске студије и истраживања о многим супстанцама од којих су неке касније употребљаване у свакодневној пракси, а неке одбачене као неприхватљиве.

Из ресорног министарства истичу да је производња, промет и посједовање опојних дрога и психотропних супстанци, те биљака из којих се могу добити опојне дроге дефинисана Законом о спречавању и сузбијању злоупотребе опојних дрога.

Према наведеном закону, конопљу је дозвољено узгајати само с циљем производње влакана, сјемена за прехрану животиња, даљег размножавања и прераде сјемена.

Конопља, њене смоле, екстракти и тинктуре, у зависности од контролних мјера које се примјењују, сврстани су у попис забрањених супстанци и биљака, у конкретном случају, забрањених опојних дрога што значи да је законом забрањен узгој, промет, посједовање и употреба ових супстанци и биљака као и њихових препарата, осим у сврхе медицинског или научног истраживања или у судскомедицинске, наставне или полицијске сврхе и то уз дозволу Агенције за лијекове и медицинска средства БиХ.

"У складу са тим, тренутно не постоји законски основ да се конопља или препарати конопље у БиХ користе као лијек у хуманој медицини", навели су у Министарству здравља и социјалне заштите Републике Српске.