latinica  ћирилица
16/01/2015 |  17:14 | Аутор: СРНА

У Републици Српској нема пријављених епидемија грипа

У Републици Српској је од 9. јануара до данас пријављено 1.885 акутних респираторних инфекција и 665 обољења сличних грипу, подаци су Републичког института за јавно здравство.

"Од почетка сезоне, тачније од почетка новембра до данас, у свим домовима здравља Републике Српске укупно је регистровано 23.065 акутних респираторних инфекција, док је пријављено укупно 7.225 обољења сличних грипу", рекла је портпарол Института Милка Мрђа.

Она је навела да у болницама Српске од 9. јануара до данас није пријављен ниједан случај тешке респираторне инфекције који је захтијевао хоспитализацију, али да је од почетка сезоне укупно регистровано шест таквих случајева.

Мрђа је додала да у Републици Српској нема пријављених епидемија грипа.

Према подацима којима располажу Европски центар за контролу болести и Свјетска здравствена организација, већина земаља пријавила је низак интензитет активности грипа, али са постепеним порастом у неким земљама у односу на претходне седмице.

У Институту за јавно здравство Републике Српске подсјећају да је завршена вакцинација против грипа и да је у овој установи вакцинисано 1.800 лица према властитом избору.

Због дужег боравка у затвореном простору са већим групама људи /учионице, чекаонице, средства јавног превоза, биоскопи.../ епидемиолози препоручују да је неопходно примјењивати мјере личне, а посебно респираторне хигијене, као и хигијене простора у којима се живи и ради.

Из Института наглашавају да у наредном периоду посебну пажњу треба обратити приликом посјете пацијентима у болницама, као и особама смјештеним у установама за трајни боравак - старачки домови, њега лица са посебним потребама...

Трајање посјете треба свести на минимум, а у посјету би требало да иде само онај ко је сигуран да нема неку респираторну инфекцију.