latinica  ћирилица
17/01/2015 |  11:46 | Аутор: Б92

Грип пред вратима, вакцина штити дјелимично

Откривање вируса грипа у Србији може да се очекује сваког дана, сматрају стручњаци Института "Торлак", истичући да још није касно за вакцину, иако би могла да буде мање дјелотворна ако се у циркулацији јави мутирани вирус грипа А подтипа Х3Н2.

Тренутно су у Србији присутни риновируси, аденовируси, као и респираторни синцицијални вирус који, по правилу, претходи појави вируса грипа, изјавила је директорица Института Вера Стојиљковић.

Наводећи да до сада нема откривен ниједан лабораторијски потврђен случај инфлуенце, оцјенила је  да је епидемиолошка ситуација уобичајена за овај период године.

Сезонски надзор над грипом је показао да се први лабораторијски потврђени случајеви овог обољења најчешће региструју током јануара, док је "врх" епидемије у фебруару.

Поводом најава епидемиолога да би вирус могао да изненади у предстојећој сезони, Стојиљковићева је рекла да је Свјетска здравствена организација потврдила антигенску промјену вируса грипа А (Х3Н2), због које се може очекивати да та компонента у вакцини буде мање дјелотворна.

Вакцина коју је СЗО препоручила за ову сезону садржи три компоненте и штити од вируса грипа типа А (Х3Н2), А (Х1Н1) и Б типа вируса.

- С обзиром на уочене антигенске промјене, могло би се очекивати да дио вакцине обезбиједи тзв. унакрсну заштиту против А (Х3Н2) вируса, али ове промјене неће утицати на дјелотворност друге двије компоненте у сезонској вакцини - тип А (Х1Н1) и тип Б вируса - изјавила је Стојиљковићева.

Важно је знати да се вирус грипа непрестано мијења и да ове промјене одговарају његовим карактеристикама, а то су варијабилност и непредвидљивост, а мања антигенска промјена вируса грипа није неуобичајена у току једне сезоне.

Како препоручују с Института, вакцинација је и даље најбоља превентивна мјера, посебно за најугроженије хроничне болеснике, старије особе, труднице, гојазне особе и здравствене раднике.

Осим вакцинације, савјетује се придржавање општих превентивних мјера, међу којима је држање одстојања од најмање један метар од особа које су обољеле од акутних респираторних инфекција, покривање носа и уста приликом кашљања и кијања папирнатом марамицом коју одмах након употребе треба бацити, хигијена руку и провјетравање просторија.