latinica  ћирилица
18/01/2015 |  09:29 | Аутор: Б92

Изостанак физичке активности смртоноснији од гојазности

Изостанак било какве врсте редовног вјежбања у европским земљама односи двоструко више живота од гојазности, показали су резултати истраживања које је на 300.000 особа током протеклих 12 година спровела група професора са универзитета у Кембриџу.

Од посљедица болести које настану усљед физичке неактивности у Европи годишње умре око 676.000 људи, а од посљедица гојазности око 337.000, кажу научници и подсјећају да то може поправити свакодневно брзо ходање у трајању од најмање 20 минута.

Иако гојазност и физичка неактивност иду руку под руку, научници подсјећају да и витке особе ризикују да се код њих развију бројни здравствени проблеми ако редовно не вјежбају, док су гојазне особе које се баве физичком активношћу бољег здравља од оних које то не чине.

Промјена начина живота и увођење свакодневних једноставних вјежби, брзог ходања или вожње бицикла у европским земљама би резултирала смањењем морталитета за готово 7,5 одсто, а рјешење проблема гојазности смртност би смањило за 3,6 одсто, рекао је професор Улф Екелунд.

- Треба се добро организовати. Дан има 24 сата, а дневно одвојити двадесетак минута за физичку активност, у шта спада и брзо ходање до посла, за вријеме паузе или увече пред телевизијом на покретној траци, никоме не би требао бити проблем - каже Екелунд.