latinica  ћирилица
22/01/2015 |  15:58 | Аутор: СРНА

Додик: Повлачење депозита из Бобар банке утицало на ликвидност

Предсједник СНСД-а Милорад Додик изјавио је да је повлачење више од 50 милиона КМ депозита из Бобар банке директно утицало на саму ликвидност ове банке и довело до тренутног стања.
Предсједник РС Милорад Додик - Фото: СРНА
Предсједник РС Милорад ДодикФото: СРНА

- Нажалост, десила се смрт власника банке Гаврила Бобара, која је довела у позицију многе клијенте да посумњају у стање и способност банке, што је резултирало повлачењем депозита, истакао је Додик.

Он је нагласио да банке заснивају свој рад на повјерењу и да "падају" оног тренутка када клијенти изгубе повјерење и почну да повлаче депозите.

Додик је рекао да лидер СДС-а Младен Босић спекулише када каже да је СНСД одговоран за пропаст Бобар банке и да Агенција за банкарство Републике Српске није добро урадила свој посао.

- Оно што је радила Агенција за банкарство рађено је са међународним финансијским институцијама, прије свега са Међународним монетраним фондом и Свјетском банком. Они су били укључени у праћење стања у банкарству и у моменту када се све дешавало око `Бобар банке`. Агенција за банкарство је имала активно учешће контроле у вези тога, рекао је Додик на конференцији за новинаре у Бањалуци и додао да је Агенција врло енергично зауставила дубиозу у Бобар банци.

Додик је рекао да СНСД није био клијент ове банке, осим што је покојни Гаврило Бобар био члан странке.

- То не значи да је СНСД утврђивао банкарску политику те банке. Значајан број наших чланова је вјероватно био клијент те банке, рекао је Додик.

ЕМИТОВАТИ НОВАЦ КОЈИ ЈЕ ДО ПЕТ ОДСТО ВЕЋИ ОД РЕАЛНОГ ПОКРИЋА

Предсједник Републике Српске Милорад Додик изјавио је да би било рационално донијети мјеру да БиХ може у платном промету да емитује новац који је до пет одсто већи од реалног покрића.

- То би значило да би БиХ могла да има двије милијарде КМ и ријешили бисмо све своје проблеме, рекао је Додик.

Он је напоменуо да стране међународне институције управљају монетарном политиком у БиХ и да је Централна банка под утицајем "каренси борда".

- БиХ је једина земља на свијету која има емисију која је покривена 105 одсто реалног основа. То значи да имамо 500 милиона евра више него што имамо КМ у оптицају, навео је Додик.

Према његовим ријечима, и амерички долар нема покриће, као ни евро.

- Залажем се за оно за шта имамо реално покриће - одштампамо новац и пустимо у промет. Ријешили би многе своје билансне проблеме, дефиците и друго, поручио је Додик, коментаришући најаву да извршни одбор ММФ-а неће разматрати одлуку о новој транши за БиХ.

Он је подсјетио да је Српска дуго била у проблему са ММФ-ом, јер ФБиХ није испуњавала своје обавезе, док је било ситуација да је ФБиХ имала посебне стендбај-аранжмане.

- Прво вас тјерају да направите сарадњу са ММФ-ом, па да постигнете договор о стендбај-аранжману, а онда је довољно да било ко у БиХ не изврши једну од тих својих обавеза и сви су други у проблему, рекао је Додик.