latinica  ћирилица
23/01/2015 |  10:57 | Аутор: Б92

Mала чаша пива дневно може бити добра за рад вашег срца

Hаучници су закључили да конзумирање до седам чаша пива недјељно може умањити ризик од срчаних проблема за 20 одсто код мушкараца и 16 одсто код жена.

Алкохол у великим количинама свакако је штетан, али у малим може бити добар за ваше здравље. Тако су закључили научници који у најновијој студији наводе да конзумирање до седам алкохолних пића недјељно може умањити ризик од срчаних проблема код мушкараца за 20, а код жена за 16 посто.

Два и по децилитра пива, мала чаша вина или пола чашице вискија или вотке дневно могу помоћи у превенцији болести срца, пише британски магазин Експрес.

Студија утицаја алкохола на здравље рађена је на 14.629 Американаца старости између 45 и 64 године. Они су били подијељени у двије групе - у првој су били они који не конзумирају алкохол, а у другој они који пију од седам до 21 и више алкохолних пића недјељно.

Након узимања у обзир фактора као што су године, дијабетес, висок крвни притисак, болести срца, физичка активност и пушење, научници су закључили да су мушкарци из групе оних који пију до седам алкохолних пића недјељно имају за 20 одсто мањи ризик од развоја болести срца у односу на апстиненте. Код женских испитаника ризик је смањен за 16 одсто.