latinica  ћирилица
23/01/2015 |  15:51 | Аутор: ТАНЈУГ

Индонезија: Рониоци пронашли труп палог авиона

Индонежански рониоци су коначно доспјели до трупа авиона малезијске команије Ер Азија, који се крајем прошлог мјесеца срушио у Јаванско море.

Из олупине авиона су извукли тијела још четири жртве ове несреће, објавио је званичник спасилачке агенције, који координира потрагом за остацима летјелице.

Авион са 162 путника и чланова посаде, који је био на лету од индонежанског града Сурабаје до Сингапура, срушио се 28. децембра по олујном невремену.

- Рониоци су јутрос допрли до трупа авиона, али нису могли да уђу унутра због мноштва каблова и крша изјавио је за АФП координатор операције С.Б. Супријади.

Прошле недјеље је један војни брод уочио остатке авиона "ербас А320-200" на морском дну и отад рониоци покушавају да допру до њих, али су их лоше временске прилике у томе спрјечавале.

Званичници вјерују да је већина жртава још увијек у трупу авиона, а четири данас пронађена тијела су била у кршу поред њега.

Досад су укупно пронађена тијела 63 жртве, од којих шест јуче. Нека од њих су још увијек била привезана за авионска сједишта.

Прошле недјеље је пронађена и црна кутија срушеног авиона чији садржај тренутно истражују стручњаци.

Према саопштењу индонежанског министарства саобраћаја Игнасијуса Џонана, авион се уочи несреће уздигао ненормалном брзином, након чега је изгубио брзину и срушио се у море.

Неколико тренутака прије него што је летјелица ишчезла с радара, пилот је затражио дозволу за повећање висине да би избјегао налет олује, али због густог ваздушног саобраћаја дозвола му није одмах дата.