latinica  ћирилица
24/01/2015 |  13:30 | Аутор: СРНА

Гејтс у Давосу: До 2030. нова вакцина против сиде

До 2030. године биће доступни нова вакцина и интензивна лијечења сиде, што ће у већини случајева донијети побједу над болешћу, која је убила милионе људи у протеклих 30 година, рекао је оснивач "Мајкрософта" Бил Гејтс.


Гејтс, чија је фондација до сада дала милионе долара за медицинска истраживања, рекао је на Свјетском економском форуму у Давосу да ће ова "два чуда" бити надохват руке у наредним годинама.

"Прилично смо оптимистични да ћемо у наредних 15 година добити та два нова оруђа", рекао је Гејтс на сесији у Давосу касно синоћ.

Он је додао да се вакцина види као суштинска за спречавање нових инфекција међу ризичном групом, док ће нове врсте интензивних лијекова и лијечења елиминисати потребу за лијековима који морају да се узимају током цијелог живота.

Гејтс је оптимиста о резултатима борбе против маларије, гдје је рад на вакцини више узнапредовао него код Сиде.

"Ми нећемо видјети крај Сиде, али и за маларију и Сиду видимо два оруђа који ће довести до редукције за 95 до 100 одсто", рекао је он.

Фондација Бил и Мелинда Гејтс саопштила је у годишњем писму о раду фондације да ће животи људи у сиромашним земљама напредовати брже у наредних 15 година него у било ком другом тренутку у историји.