latinica  ћирилица
25/01/2015 |  10:57 | Аутор: СРНА

Уведен ТИЛТ тест

У здравствени систем Републике Српске уведена је нова услуга - тестирање реактивности пацијената на нагибном столу /ТИЛТ тест/, који се примјењује код пацијената којима нису разјашњени узроци настанка губитка свијести и вртоглавица, саопштено је данас из Фонда здравственог осигурања Српске.
Фонд здравственог осигурања Републике Српске - Фото: РТРС
Фонд здравственог осигурања Републике СрпскеФото: РТРС

"Захваљујући увођењу ТИЛТ теста пацијенти са овим симптомима више неће морати да се упућују на скупе прегледе, попут ЦТ-а главе, магнетне резонанце мозга, ЕЕГ-а, холтера, ЕКГ-а, а такође, избјећи ће се непотребне хоспитализације пацијената", наводи се у саопштењу.

Из Фонда истичу да ће пацијенти са наведеним здравственим проблемима за ову услугу плаћати само партиципацију, док су раније, до успостављања коначне дијагнозе, морали да раде више дијагностичких претрага и да издвајају више новца.

"Пацијенти са овим здравственим потешкоћама захтијевају детаљну неуролошку и кардиолошку обраду, па самим тим `црпе` огромна средства из здравственог система у недостатку јефтиније и адекватније дијагностичке методе. То више неће бити случај, захваљујући овој новини у здравственом систему Српске", наводи се у саопштењу.

За сада ће ова услуга осигураним лицима Фонда здравственог осигурања бити пружана у здравственој установи "Др Арар" у Бањалуци.

"Међутим, и све друге здравствене установе које са Фондом имају потписан уговор, уколико имају потребан кадар и опрему, могу ову услугу да пружају осигураним лицима", наводи се у саопштењу.

ТИТЛ тест је нова услуга која је уведена у здраствени систем и коју ће Фонд финансирати за осигурана лица.