X

За ваш уређај је
доступна апликација

latinica  ћирилица
С љубављу храбрим срцима банер
25/01/2015 |  12:19 | Извор: РТРС

Бањалучанин дао 74 доза најређе крвне групе АБ (ВИДЕО)

Оно што је вода здравом човјеку, то је крв болесном - извор живота. Иако је свака крвна група подједнако важна, једне су ипак учесталије, а друге опет ријетке. Најучесталија у нашој популацији је крвна група А, а најрјеђа АБ. Драго Дробац из Бањалуке дао је више од 70 доза крви АБ негативне групе, и на тај начин спасио многе животе.
Драго Дробац - Фото: РТРС
Драго ДробацФото: РТРС

Драго Дробац, самоиницијативно или на позив Завода за трансфузијску медицину до сада је спасио многе животе. У својој 55 до сада је дао 74 дозе крви у Бањалуци, Приједору, Костајници, Новом Граду, али и Београду. Први пут крв је дао, као и сви средњошколци, због два дана одсуства из школе.

"Једно три пута сам у току ноћи буђен на телефонски позив,ради специфичних саобраћајних несрећа гдје је дошло до губљења крви, код пациијената, и онда само мало се умијем брзински и што прије стигнем да спасимо човјека" , каже Драго Дробац, добровољни давалац.

"Око 15 одсто популације је РХД негативно, самим тим ако знамо да је АБ крвна група сама по себи ријетка, онда знате колико су ријетки АБ негативни даваоци. Значи у нашој популацији АБ крвна група је заступљена свега седам одсто у односу на популацију, а у односу на то још је мањи постотак РХ негативних" навела је Гордана Гузијан, директорица Завода за трансфузијску медицину Републике Српске.

 Иако је на Републичком нивоу, у евиденцији Завода вуше од 100,000 добровољних давалаца, само 400 их има најрјеђу - АБ негативну. У Бањалуци 30-ак. Много мање је њих који који редовно дају и оних који су способни да дају крв. На срећу, ријетки су и пацијенти којима је потребна ова крвна група. Даривањем крви спасићете неком живот и провјерити колико сте здрави.

"Ја сам свако 3,4 мјесеца на једном систематском прегледу гдје путем своје крви провјерим да сам и даље здрав човјек.
И да објаснимо, често су људи у заблуди да нема никавих нуспојава од даривања крви?
Не напротив, чак се осјећам љепше" , каже Дробац.

 Колико сте здрави и какав је осјећај спасити некоме живот, нечим што се не купује - можете провјеририти сваког радног дана од 7 до 15 часова у најближој служби за трансфузију.