latinica  ћирилица
26/01/2015 |  16:16 | Аутор: ТАНЈУГ

Македонски младићи се све чешће жене Албанкама

У македонском Поречју је од 2010. године доведено 80 невјести из Албаније, што је повећало наталитет на том подручју за чак 192 новорођенчета, пише скопска Нова Македонија.

"Бракови момака из Поречја са невјестама из Албаније одлично функционишу и надамо се да ће та пракса бити настављена и наредних година", рекао је Милосим Војнески градоначелник општине Македонски Брод.

Он каже да та општина ништа не препушта случају и активно учествује у проналажењу невјести из Албаније и истовремено покрива трошкове свадбених весеља, као и административне формалности.

Огроман допринос довођењу невјести из Албаније даје и отац Владимир из Корче, који је завршио Богословски факултет у Скопљу и активно посредује у женидби момака из Поречја.

"Његово ангажовање је допринијело да се тај процес одвија без застоја, а његов избор дјевојака је увијек по мјери младића из нашег краја, за шта смо му врло захвални", каже градоначелник Војнески.

Новорођена дјеца из ових бракова су допринијела да се поново чује скоро утихли жамор дјеце, а послије дугог времена се појавила и потреба за обнављање неких школа у овом крају, пише скопски дневник.

Младићи из Поречја су, наводи се, презадовољни невјестама из Албаније а својим још увијек неожењеним пријатељима препоручују да крену њиховим путем.

"Откако су дјевојке из нашег краја почеле да одлазе без жеље да се врате, једина нам је могућност била да доведемо жене из Албаније", рекао је један од њих. Дјевојке из Албаније су, додао је, врло вриједне, скромне и лако се прилагођавају те сматра да је за момке Поречја то најбоље рјешење.