latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:14 | Аутор: СРНА

Електропренос БиХ: Уговор о прикључењу на преносну мрежу

Компанија "Електропренос БиХ" потписала је први уговор о прикључењу на преносну мрежу новог производног објекта, након што је од Регулаторне комисије за електричну енергију донесен Правилник о прикључку
 - Фото: РТРС
Фото: РТРС

Уговор је потписан с предузећем "Хидроинвест" Рогатица, а ријеч је о прикључењу малих хидроелектрана "Устипрача" и "Дуб" укупне инсталисане снаге 16,3 мегавата и годишње производње 80 гигават-часова.

Процедура прикључења проведена је у складу с Правилником о прикључку, у оквиру које је урађен и Елаборат техничког рјешења прикључка којим је одређен начин прикључења на преносну мрежу 110 киловолта, саопштено је из "Електропреноса БиХ".

Пласман електричне енергије из малих хидроелектрана "Устипрача" и "Дуб" у преносну мрежу вршиће се посредством постројења 35/110 киловолта Дуб које је лоцирано непосредно поред трасе постојећег далековода 110 киловолта Вишеград – Горажде два.

Изградња прикључног далековода којим се постројење Дуб повезује на преносну мрежу, уз сагласност "Електропреноса БиХ", повјерена је предузећу "Хидроинвест" Рогатица.

"Електропренос БиХ" контролисаће изградњу прикључног далековода у свим фазама његове изградње.

Планирано је да прикључни далековод и постројење Дуб буду завршени до краја 2015. године када ће на ово постројење бити прикључена и у погон пуштена мала хидроелектрана "Устипрача" инсталиране снаге 6,9 мегавата и планиране годишње производње 36 гигават-часова.

Мала хидроелектрана "Дуб" инсталиране снаге 9,4 мегавата и планиране годишње производње 44 гигават-часова биће прикључена и пуштена у погон 2016. године.

Укупна одобрена снага која ће бити предавана у преносну мрежу износи 16,3 мегавата.