latinica  ћирилица
27/01/2015 |  11:17 | Аутор: СРНА

"Арамко" : Цијена нафте сувише ниска

Предсједник саудијске компаније за нафту и гас "Арамко" Халед ал-Фалех оцијенио је данас да је цијена нафте сувише ниска.

 

"Цијена је сувише ниска за све. Мислим да чак и потрошачи почињу да трпе", изјавио је Халед ал-Фалех на конференцији за новинаре.

Фалех је подсјетио да је за енергетску будућност у свијету, на дужи период, важна америчка производња нафте из шкриљаца, као и да је саудијска компанија одлучила да одвоји седам милијарди долара за пројекте везане за производњу овог типа.

Компанија "Арамко" је највећа нафтна компанија у свијету за производњу и извоз нафте, подсјећа АФП.

Саудијска Арабија је главни извозник нафте у свијету и највећи произвођач у оквиру Организације држава извозница нафте /ОПЕК/.

Организација је одлучила у новембру да одржи ниво производње на 30 милиона барела дневно, наглашавајући да је пад цијена почео од јуна.

До средине 2014. године барел нафте је коштао више од 100 долара, прије него што је цијена пала због повећања америчке производње нафте из шкриљаца и смањења глобалне потражње.

Саудијски министар за нафту Али ал-Наими недавно је оцијенио да је неправедно тражити од држава чланица ОПЕК-а да смање своју производњу, а да то истовремено није захтијевано од произвођача који нису чланови ове организације.