latinica  ћирилица
02/02/2015 |  17:44 | Аутор: СРНА

Србија - повучени лијекови "алвотадин", "тридокс" и "паналимус"

У Србији су из предострожности повучена три лијека - таблете "алвотадин" и "тридокс" и капсуле "паналимус", на основу препоруке Европске агенције за лијекове.

Мјера повлачења предлаже се из предострожности и није подстакнута промјенама у безбједносном профилу ових лијекова, односно нежељеним реакцијама, наводи се у заједничком саоштењу Министарства здравља Србије и Агенције за лијекове и медицинска средства Србије.

Ријеч је о лијековима "алвотадин" филм таблете пет милиграма, чији је носилац дозволе "Алвогем фарма", "тридокс" филм таблете 1 пута 10 комада 200 милиграма, носилац дозволе "Алкалоид" из Београда и "паналимус" капсуле, тврде, у паковањима 100 пута пет милиграма, 60 пута 0,5 милиграма и 60 пута један милиграм, чији је носилац дозволе "Ути", пренијели су београдски медији.

Европска агенција за лијекове препоручила је привремени престанак важења дозволе за лијекове које је испитивала компанија ГВК "Биосајенсиз" у лабораторији Хајдерабад у Индији "због одређених одступања од принципа добре клиничке праксе", наводећи да се та "регулаторна мјера проводи искључиво из превентивних разлога".

Препоруци о привременом престанку важења дозволе за лијекове које је испитивала компанија ГВК "Биосајенсиз" у лабораторији Хајдерабад у Индији претходио инспекцијски надзор француске агенције за лијекове.