latinica  ћирилица
05/02/2015 |  10:43 | Аутор: Ројтерс

Јапан тјера запослене на одмор

Влада у Токију намјерава да у закон у раду унесе члан о обавезном коришћењу најмање пет дана годишњег одмора у току године. Овај приједлог требало би да буде формулисан у петак током састанка радне групе јапанског министраства здравља, преноси јапанска штампа.
Јапан: Одмор - Фото: flickr.com
Јапан: ОдморФото: flickr.com

 
Запосленим Јапанцима са радним стажом од најмање шест и по година загарантован је плаћени годишњи одмор у трајању од 20 дана, али њега у цјелини искористи тек половина запослених.

Један број запослених Јапанаца не искористи ниједан дан годишњег одмора, што има за посљедицу претјерани премор, због чега се дешавају повреде на раду које чак понекад имају трагичан исход.

Нови предлог закона обухвата само запослене са загарантованих 10 дана плаћеног годишњег одмора, изузимајући запослене са скраћеним радним временом јер они нису изложени толиком ризику од повреда на раду услед премора као радници са пуним радним временом, преноси Ројтерс.

Према писању јапанске штампе, влада у Токију неће у потпуности изаћи у сусрет ни захтјевима синдиката који траже да запослени буду у обавези да искористе најмање осам дана плаћеног годишњег одмора, нити управама компанијама који захтијевају увођење законске обавезе од три дана годишњег одмора, већ ће наћи компромисно рјешење од пет обавезних пет дана одласка на одмор у току године.

Јапанци су познати као крајне марљиви радници који се чак одричу годишњег одмора како не би осјећали кривицу да неко ради умјесто њих док се они одмарају.