latinica  ћирилица
05/02/2015 |  14:15 | Аутор: СРНА

НСРС: Усвојен Закон о јавном реду и миру

Народна скупштина Републике Српске усвојила је данас Закон о јавном реду и миру којим се прописују прекршаји јавног реда и мира и прекршајне санкције које се изричу починиоцима

Парламент Српске усвојио је амандман којим се прецизира да грађани имају право да износе мишљења о раду државних органа, те осталих органа и организација.

Усвојен је и амандман којим се из текста закона брише одредба којом је предвиђена казна затвора до 30 дана, те неколико амандмана Коалиције "Домовина".

Министар унутрашњих послова Републике Српске Драган Лукач истакао је да Закон о јавном реду и миру ни у једном члану не третира нити забрањује било шта на друштвеним мрежама и интернету.

- У овом закону нема помињања друштевих мрежа и интернета, забране изношења мишљења и изражавања, а полиција неће вршити било какав прогон - рекао је Лукач.

Посланици СДС-а, ПДП-а и НДП-а у парламенту Српске нису присуствовали гласању о наведеном закону.

У дану за гласање усвојен је Нацрт закона о мјерама безбједности у пословању готовим новцем и другим вриједностима, којим се прописују основне мјере безбједности за правна и физичка лица која послују готовим новцем и другим вриједностима.

Одредбе овог закона не примјењују се на објекте, просторије и запослене ако обезбјеђење врши Министарство унутрашњих послова Републике Српске.

Посланици су усвојили Нацрт закона о јаким алкохолним пићима којим се уређује квалитет, испитивање квалитета, географска ознака, декларисање и друга питања од значаја за ова пића, као и Нацрт закона о измјенама Закона о ветеринарству у Републици Српској којим је јасније дефинисан појам идентификације животиња.

Народна скупштина Републике Српске усвојила је овогодишњи буџет Регулаторне комисије за енергетику Републике Српске у износу од 2,5 милиона марака.

УСВОЈЕН ЗАКОН О ИМОВИНИ И ПОТРАЖИВАЊИМА

Народна скупштина Републике Српске усвојила је Закон о измјенама Закона о имовини и потраживањима којима управља Фонд за управљање некретнинама и потраживањима Српске, којим се регулише заштита имовине која се налази ван територије Републике.

Овај закон односи се на поступак предузимања правне заштите имовине из пасивног подбиланса предузећа, а ријеч је о имовини која није била предмет приватизације, а којом су предузећа располагала на било који начин.

Усвојен је Нацрт закона о сточарству којим се уређује начин држања и зоохигијенских услова гајења животиња, начин доношења и спровођења узгајивачко-селекцијског програма, те промета гајених животиња и генетског материјала.

Народна скупштина усвојила је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о храни чији је циљ да обезбиједи висок ниво заштите живота и здравља људи и интереса потрошача.

Усвојен је Нацрт закона о измјенама и допунама Закона о пољопривредним задругама којим се омогућава упис права својине у корист задруга над дијелом непокретности које се односе на објекте и земљиште које су у јавним евиденцијама уписане као друштвена својина с правом коришћења, управљања или располагања у корист задруга.

Парламент Српске усвојио је Нацрт закона о вину којим се уређује производња, прерада и квалитет грожђа, производња и квалитет вина и других производа од грожђа.

Предсједник парламента Републике Српске Недељко Чубриловић прекинуо је рад друге редовне сједнице Народне скупштине Републике Српске, а њен наставак заказао за понедјељак, 9. фебруара.