latinica  ћирилица
06/02/2015 |  09:58 | Аутор: ТАНЈУГ

70 година од рођења Боба Марлија (ВИДЕО)

Један од највећих реге музичара кога и данашње генерације радо слушају - Боб Марли - рођен је на данашњи дан прије 70 година у сиротињском дијелу главног града Јамајке, Кингстону.

Чувени музичар је током одрастања у родном граду заправо открио афроамеричку музику, а своју веома успјешну каријеру започео је 1962. године. Годину дана касније са Банијем Ливингстоном и Питером Тошом оформио је чувени састав The Waillers, а њихова прва песма "Simmer Down" убрзо је постала хит на Јамајци. Пошто се то људима допало они су снимили још неколико пјесама, међу којима се истиче "It Hurts to Be Alone".

Марли је ускоро преузео улогу лидера, као главни писац текстова и музике, а први албум група је објавила 1965. године, док се на њиховом другом албуму "Burnin" из 1973. налазе класици као што су "I Shot The Sheriff" и "Get Up, Stand Up".

До још веће популарности дошли су када је чувени Ерик Клептон обрадио њихов хит "I Shot The Sheriff", а 1966. године када је Јамајку посетио етиопљански цар Хајле Селасије цио бенд је прихватио растафаријанску вјеру.

Посебно интересантна година за Марлија је 1975. када његов бенд објављује трећи студијски албум "Natty Dread" на ком се налазе хитови попут "No Woman, No Cry" и "Revolution". Због соло каријере групу напуштају Бани Ливингстон и Питер Тош, а бенд поново мијења име у Боб Марли и The Waillers.

Ускоро се Боб Марли разбољева, али упркос томе он и његов бенд наставили су с наступима, што је резултирало албумима "Babylon by Bus", "Survival" и "Uprising". Бенд је кренуо на турнеју у Америку, са Стивијем Вондером, али је након наступа у Бостону Марлију позлило и једва је издржао концерт у Њујорку.

Умро је од рака 1981. године, када је имао 36 година, а остао је најпознатији јамајчански музичар.

Послије његове смрти цио свијет је био у жалости, а на хиљаде људи је присуствовало његовој сахрани. Гроб Боба Марлија налази се у његовом родном селу Nine Miles. Постхумно је одликован и јамајчанским Орденом части. И данас се сваке године љубитељи Марлијевог дјела окупљају да би обиљежили године његовог рођења и смрти.