latinica  ћирилица
07/02/2015 |  08:53 | Аутор: novosti.rs

Излечите прехладу за један дан

Статистика "каже" да вирус одраслу особу у просјеку "нападне" три пута годишње и болест траје девет дана.

Статистика "каже" да вирус одраслу особу у просјеку "нападне" три пута годишње и болест траје девет дана. Ипак, прехлада не мора да вас мучи данима, уколико примијените ове савјете чим осјетите прве симптоме. Бол у грлу и тијелу, дрхтавицу и запушен нос можете да осујетите за један дан.

Више течности

Обична вода или сок ублажиће гребање у грлу и учиниће нос проходнијим. Осим чајева, препоручује се и пилећа супа, јер надокнађује минерале и електролите.

Испирање грла

Растопите кашичицу соли у чаши млаке воде и исперите грло, како бисте га очистили од бактерија и вируса. Осим тога, ублажиће секрет који тера на кашаљ и болну упалу.

Лака гимнастика

Неколико лаких вјежбица помоћи ће одбрамбеном систему да се избори са прехладом. Али, важно је да се организам не напреже, а да приликом физичке активности пулс не прелази сто откуцаја у минуту.

Хранљива вечера

Сан је љековит, то је познато, а намирнице које унесете пред спавање могу да појачају позитиван ефекат. Стручњаци препоручују месо које није масно, рибу, пасуљ, смеђи пиринач, као и што више свјежег поврћа, јер је богато антиоксидансима.

Врућ туш пред спавање

Непосредно пред одлазак у кревет истуширајте се врућом водом. То ће да опусти мишиће, одагна дрхтавицу, а врела пара ће да ослободи дисајне органе.