latinica  ћирилица
08/02/2015 |  08:30 | Аутор: РТРС

Златна масажа на Балију

Злато је откривено прије више од 6.000 година. Због своје љепоте и сјаја оно је предмет дивљења многих. Обично се користи за израду луксузних предмета попут накита, и наравно, подлога је за националне валуте. Али, у једном луксузном спа центру, злато користе у друге сврхе – за масажу.

Једна бања на индонежанском острву Бали нуди посјетиоцима специјални третман, ни мање ни више, него масажу златом. Масажа је намијењена првенствено паровима и младенцима који желе да осјете дашак луксузног живота. Далеко од вреве и гужви улица Балија, ова бања је рај на земљи. Посјетиоци који желе да се осјећају као богати и славни, мораће тако да се понашају и када буду плаћали, јер једна оваква масажа кошта око 400 долара.

- Приватни апартман нуди нешто сасвим ново. Овдје је све најбоље, а злато је у ствари одсјај тог стандарда. На другачији начин доказујемо нашим купцима да ће овдје доживјети најбоље искуство и да се ми користимо најбољим производима, рекао је Хашим Мек Калум, менаџер бање.

За једну овакву масажу користи се око 100 милилитара златног уља. Овај златни пакет је доступан искључиво за парове, што га чини одличним за медени мјесец, годишњице и рођендане. Постаје све популарнији и међу страним туристима, што не чуди јер се ова бања нашла на самом врху листе најлуксузнијих бања широм свијета.

- Остале бање су, углавном, медицинске и не стављају клијента у центар пажње. Прана бања је другачија. Овдје се све врти око клијената, уживају у луксузу и заиста се осјећају посебно, додаје Калум.

За тридесетогодишњу Италијанку Франческу Стефани, ово је прво овакво искуство. Мада, ко баш има прилику да ужива у масажи златом?

- Прво сам уживала у мирису и осјећају мира у соби, а затим у масажи која је била невјероватна. Заиста сам осјетила злато на својој кожи, а и терапеут је био веома добар, нагласила је Стефани.

Иако се у бројним земљама злато често користи у разним терапијама, дерматолог Сјариф вјерује да би људи прије него што испробају нешто ново, прво требали добро да размисле.

- Морамо да се запитамо да ли ће спа третман угрозити здравље и љепоту наше коже или неће. Требало би да се клонимо супстанци које би могле оштетити нашу кожу или од којих би могли да се разболимо, рекао је Сјариф Ваитатмађа,  дерматолог.

Још није утврђено да ли овакве масаже могу имати позитивне или негативне посљедице. Познато је само да је тровање златом и његовим спојевима ријеткост.

У сваком случају, уколико вам се ова масажа чини примамљивом, онда је Бали права дестинација за вас.