latinica  ћирилица
08/02/2015 |  08:34 | Аутор: РТРС

"Олимпијада ноктију" у Риму

Nail art или умјетност креирања ноктију дозвољава да се различитим начинима и техникама, уз коришћење боја и орнамената, на ноктима стварају мала умјетничка дјела. Такмичење које је од миља прозвано ''Олимпијада ноктију'' организовано је у Риму. Била је то прилика за више од седам стотина професионалних козметичара и нејл-артиста из цијелог свијета да покажу своје креације.

Жене су још од давнина знале да уживају у лијепом изгледу ноктију, осликавајући их минералним и биљним бојама. То је, иначе, био и један од начина да покажу да припадају богатијем слоју друштва. У Кини је, на примјер, украшавање ноктију била привилегија само краљевских породица.

Данашњи умјетници у креирању ноктију нису ограничени само на окруњене главе, већ своје услуге пружају свима који уживају у овом виду умјетности. На Олимпијади у Риму представљају се надолазећи трендови, али и умијеће нејл артиста. Учесницима је дозвољена слобода у раду, али у ограниченом временском периоду.

- Учесници своје креације требају да ураде за шест часова, без обзира на стил којим раде нокте. Судије све евидентирају и уписују на скор листу. Све је дозвољено - од тродимензионалних слика до авангардних стилова, рекла је Лиза Комфорт,  организаторка такмичења.

Послије шесточасовног рада, 23-оје судија из 18 земаља оцјењују креације које су ови умјетници осмислили.

- Свијет нејл арта постаје глобалан. Када видимо неки нови дизајн у Европи или Мексику или било гдје друго, он убрзо постаје општеприхваћен. Гел је постао веома популаран, што значи да је и он доживио глобализацију, и да је учврстио своје мјесто у козметичкој индустрији, додала је Лурд Десфасио Вергара, суткиња из Мексика.

Судије све креације прегледају пажљиво, а осим оригиналности и тежине израде, вреднују се и поштовање основних параметара, као што су ширина, облик и дужина нокта.

- У Русији су, тренутно, популарни нокти који изгледају природно. Надам се да ће на овом такмичењу бити приказано много креативности, а оно што мене највише занима је сам облик нокта, нагласила је Наталија Новикова, суткиња из Русије

Прва Олимпијада ноктију одржана је 2001. године у Лас Вегасу, и била је нешто потпуно ново за ову индустрију. Временом је прерасла у традицију на којој нејл артисти показују своју креативност, оригиналност и умијеће.