latinica  ћирилица
09/02/2015 |  20:49 | Аутор: Блиц

Да ли су пахуљице заиста здраве?

На паковањима житарица неизбјежне су поруке о количини витамина. Међутим, нутриционисти тврде да би ови производи због количине шећера требало да се налазе међу слаткишима, а не на полицама здраве хране.

Ниједан родитељ не би дозволио дјетету да за доручак поједе цијелу чоколаду. Ипак, скоро ће сваки дјеци умутити порцију популарног "чоколина", који у 100 грама садржи 45 грама шећера, само два грама мање него 90 грама чоколаде. Зато нутриционисти савјетују купцима да озбиљно читају шта пише на етикети, и то на оној која се налази на полеђини кутије.

Само један поглед на декларацију показаће вам да углавном све пахуљице садрже између 20 и 30 грама шећера на 100 грама производа, односно четири-пет кашичица шећера. Током прераде житарица нестају многе њихове хранљиве материје, а надувани производ је укусан колико и листови новинског папира. Како би имале добар укус, додаје им се шећер. Због тога нутриционисти сматрају да већина индустријских житарица нису пожељан доручак.

На примјер, једна супена кашика садржи 15 грама шећера, једна кашичица пет грама шећера у једној коцки шећера има око три грама, а у 90 грама млијечне чоколаде 47,7 грама шећера.

Нутрционисти наводе да су пахуљице популарност стекле захваљујући телевизији, филмовима и агресивним рекламама, па су зато толико привлачне најмлађим. Међутим, што је храна више индустријски обрађена, то више садржи вјештачких састојака који нам нису познати, а да би се свидјеле дјеци, у њих се ставља много шећера. Он, на тај начин, одузима све витамине, минерале и гвожђе.

Упркос томе, пахуљице се у продавницама налазе на полицама са здравом храном. Такви производи имају одличну продају, а њу додатно подстичу маркетиншке агенције које истичу само добре стране, посебно ако су производу додани витамини и минерали. Иста ситуација је, кажу познаваоци, и с овсеним кашама.

Овсене пахуљице треба добро скувати, а никако само прелити водом, јер на тај начин не могу да се разложе у желуцу и цријевима и дају организму оно због чега их и једемо - савјетују нутриционисти, и додају, да би они који се опредијеле за ту врсту доручка требало да узму обичне житарице и додају мед и суво воће.

За одрасле купце произвођачи су осмислили слоган "са ниским удјелом масноћа", што зрна било које житарице и јесу по самој својој природи. Ипак, уз помоћ ове димне завјесе скреће се пажња са велике количине додатог шећера и соли, који се налазе и у житарицама које у називу носе ријеч "фитнес".