latinica  ћирилица
11/02/2015 |  21:39 | Аутор: ТАНЈУГ

Француски научници разоткрили акробатску тајну кокица (ВИДЕО)

Два млада француска научника најозбиљније су се позабавила занимљивом метаморфозом кукуруза у кокице.

Физичари Емануел Виро и Александр Пономаренко су проучавали не само тренутак пуцања опне зрна кукуруза, који се, како су установили, догађа када температура достине 180 степени Целзијуса, већ су анализирали и феномен поскакивнаје кокица као и карактеристичан звук која она испушта.

Читав процес - пуцање опне, поскакивање и избијање скроба, одиграва се у стотом дијелу секунде, наводе истраживачи чија је студија објављена у часопису Royal Society Interface.

Виро и Пономаренко су детаљно пратили сваку фазу овог зачуђујућег преображења како би разумјели његову научну основу.
Користећи ултра брзе камере, које снимају 2.900 кадрова у секунди, они су посматрали зрна кукуруза кокичара у току загријевања.

Чим је температура прешла изнад 100 степени Целзијуса, влага унутар зрна почела је да се претвара у пару, а када је достигла 180 степени, притисак у зрну био је око 10 пута већи од атмосферског притиска на нивоу мора. Изложен оваквом стресу, зрно креће да пуца, а скроб да се шири, избијајући кроз распукнуту опну.

Научници су установили да се на 170 степени Целзијуса само 34 одсто зрна кукуруза распукне, док се на 180 степени Целзијуса чак 96 одсто претвори у сласне кокице.

"Открили смо да 180 степени Целзијуса преставља критичну температуру, и то без обзира на величину и облик зрна", казао је за АФП Виро, истраживач са Политехничке школе у Паризу.

Он и Пономаренко су затим пажњу посветили "плесу" кукуруза, тј. начину поскакивања кокица у загријаној шерпи.
Прво што су примијетили на тек отвореној опни је појава структуре налик нози.

Установили су да из зрна, у контакту са врелим дном шерпе, нагло избија скробна "нога" , као да изводи шут, те шаље зрно од неколико милиметара до неколико центиметара у ваздух.

"Тако настаје мистериозни и фасцинантни скок кокице", наводе у својој студији истраживачи који су на крају анализирали и карактеристични звук попкорна.

Открили су да он није изазан поскакивањем кокице, јер се он оглашава много раније.
Научници су закључили да је је овај звук изазван наглим, брзим испуштањем водене паре из зрна.
Након пуцања опне, усљед пада притиска унутрашњост зрна претвара се у акустични резонатор.