latinica  ћирилица
12/02/2015 |  09:02 | Аутор: Независне

Морбиле букнуле због невакцинисања

У страху од негативних реакција и нежељених дејстава родитељи у БиХ у све већем броју одбијају да вакцинишу дјецу ММР вакцином, због тога што се ова вакцина све чешће повезује са појавом аутизма код дјеце.

Стручњаци упозоравају да је овакав став потпуно погрешан и опасан јер се због избјегавања имунизације у БиХ појављују болести које су давно биле искоријењене, као што су дјечја парализа и дифтерија.

ММР вакцина се даје као заштита од обољења од малих богиња или морбила, рубеола и заушњака и даје се након навршене прве године живота.

Јелена Равлија, главни федерални епидемиолог, казала је да су родитељи, нажалост, жртве интернета, на којем се могу пронаћи свакакви текстови који нису засновани на доказаним чињеницама.

"Та студија која је повезивала аутизам и ММР вакцину никад није научно доказана, а након детаљне анализе у којој је утврђен низ озбиљних стручних недостатака она је повучена и већина аутора је повукла своју подршку студији", појаснила је Равлија.

Према њеним ријечима, недавна епидемија рубеола и тренутни проблем који и РС и ФБиХ имају са морбилама управо су посљедица невакцинисања.

"Родитељи не знају какве све трајне посљедице ове болести могу оставити на здравље дјеце, а то су, између осталог, тешке упале плућа или стерилитет, посебно код мушке дјеце", упозорила је Равлија.

Она је позвала родитеље да за сваку недоумицу потраже савјет педијатра или стручњака епидемиолога, а да савјете с интернета ни случајно не слушају када су у питању овако озбиљне ствари.

Јела Аћимовић, љекар у Служби за епидемиологију у Институту за јавно здравство РС, појаснила је да студија коју је спровела Свјетска здравствена организација оповргнула истраживање које је вакцину ММР довело у везу с аутизмом.

"Невакцинисана дјеца вакцином ММР имају 35 пута већу вјероватноћу да оболе од малих богиња у односу на њихове вакцинисане вршњаке. Болесник од малих богиња у осјетљивој средини у просјеку зарази 12-18 особа, па је за спречавање епидемије малих богиња потребно да колективни имунитет буде бар 94 или 95 одсто", појаснила је Аћимовићева.

Проценат оних који су примили вакцину против малих богиња, заушњака и рубеоле у 2013. години у Републици Српској је износио 89 одсто.

Љубица Јандрић, начелник Службе за епидемиологију у Институту, казала је да су након што су анализирали податке достављене са терена дошли до информације да се највећи број обољелих односи на лица која су рођена у предратном и ратном периоду, те нису вакцинисани ММР вакцином према обавезном календару.

Она је прецизирала да је до сада у РС пријављено 2.167 обољелих од морбила. "Обољели су регистровани у 40 општина из свих регија, а највећи број је регистрован у општинама Бијељина, Билећа и Братунац. Епидемије су пријављене у 17 општина и градова и то у Источном Сарајеву, Палама, Модричи, Добоју, Бијељини, Братунцу, Билећи, Лопарама, Угљевику, Сребреници, Источној Илиџи, Бањалуци, Фочи, Требињу, Зворнику, Вишеграду и Петрову", набројала је она.