latinica  ћирилица
12/02/2015 |  16:24 | Аутор: РТС

Порторико: Казна за родитеље гојазне дјеце?

Законодавци у Порторику озбиљно разматрају доношење закона који би увео казне за родитеље дјеце са прекомјерном тежином.

Ова карипска нација сматра да ће овакав закон да побољша здравље најмлађих и да помогне родитељима у доношењу исправних одлука кад је у питању породична исхрана. У противном, чека их казна у износу до 800 америчких долара.

"Расправа о новом закону почиње у петак", најавио је сенатор Гилберто Родригез.

Уколико нови закон прође потребну процедуру, наставници у свим школама имаће обавезу да пријаве гојазну дјецу школском педагогу или социјалној служби, у зависности о озбиљности случаја.

Здравствени радници би се потом нашли с дјететовим родитељима и утврдили да ли је узорк гојазности лоша исхрана или је разлог медицинске природе.

Након тога стручњаци би саставили дијету и програм вјежбања за дијете и сваки мјесец провјеравали да ли се родитељи држе прописаног програма.

Нову контролу, спровели би накона шест мјесеци. Ако се не би показао никакав напредак у виду мањка килограма и бољег здравственог стања дјетета, родитељи би могли бити кажњени у износу од 500 до 800 долара.

Процјењује се како више од 28 одсто дјеце у Порторику има вишак килограма, али многи љекари у тој острвској држави се противе новом закону, којег сматрају да је непоштен и да проблему дјечје гојазности прилази с погрешне стране.