latinica  ћирилица
12/02/2015 |  17:05 | Аутор: СРНА

Дому здравља Добој донирана мобилна амбуланта

Дому здравља у Добоју данас је донирана мобилна амбуланта опремљена гинеколошком опремом, вриједна око 50.000 долара.
Донирано возило хитне помоћи Дому здравља Добој - Фото: СРНА
Донирано возило хитне помоћи Дому здравља ДобојФото: СРНА

Возило је донирао Популациони фонд УН /УНФПА/, а примопредаји је присуствовао министар здравља и социјалне заштите Републике Српске Драган Богданић.

Богданић је захвалио донаторима за возило које је, како је истакао, погодно за превентивне прегледе жена на терену, а с обзиром на опрему и за друге сврхе.

Он је похвалио руководство Дома здравља у Добоју који успијева да плати порезе и доприносе и тако се уврсти у групу од 20 установа из примарне здравствене заштите које то успијевају.

Представница Популационог фонда Доина Болога нада се да ће ова донација бити у стању да пружа услуге у ургентним ситуацијама, али и приликом превенције.

Према њеним ријечима, донација ће бити пропраћена додатном опремом из домена полног и репродуктивног здравља и техничком помоћи.

"Мобилне амбуланте представљају нови концепт у регији и надамо се да ће помоћи становницима у БиХ, ако се има увиду на велики број удаљених и изолираних подручја", рекла је Болога.

Главни секретар Црвеног крста БиХ Бранко Леко каже да је ова установа изабрана за партнере УНДП-а и УНФПА за додјелу ових донација.

Гинеколог у добојском Дому здравља Јадранка Ђурановић-Миличић рекла је да донирано амбулатно возило са гинеколошком опремом побољшава начин пружања услуга на терену, јер омогућава приближавање и удаљеним подручјима.

Данашњој свечаности присуствовала је и замјеник резидентног представника УНДП-а у БиХ Захира Вирани.

Осим у Добоју, данас је мобилна здравствена клиника донирана и Клиничком центру Тузла.

Мобилна здравствена клиника стандардно је опремљена гинеколошким столом, мобилном ултразвучном и другом потребном опремом за хитну помоћ да би се осигурао приступ за бригу о мајци, што укључује пре и пост наталну заштиту, те безбједан пород.

Погодна је за жене у руралним крајевима добојске и тузланске регије, које су 2014. године биле погођене поплавама.

Средства за набавку два возила у вриједности од 100.000 америчких долара осигурало је Одјељење за хуманитарну помоћ и цивилну заштиту Европске комисије у оквиру УН Програма опоравка од поплава “Данас за нас“.

Укупна вриједност УН Програма опоравка од поплава износи 14,8 милиона америчких долара, а финансира се средствима билатералних донатора.