latinica  ћирилица
13/02/2015 |  08:11 | Аутор: РТРС

Тимијан, неизоставан у исхрани и лијечењу кашља

Тимијан је неизоставан дио европске кухиње и изразито је цијењен као зачин који побољшава укусе разних намирница. Грци га редовно користе као љековито биље и врло им је драг због многих благотворних учинака на здравље.

И не само Грци, саставни је дио многи нефармаколошких средстава и сирупа против кашља. Подсјетићемо се на благотворна својства ове вишенамјенске биљке. 

 *Тимијан се употребљава већ хиљадама година, а помиње се још у сумерским записима из 3500. прије нове ере. Тимијан је вишегодишњи, до 30 цм високи полугрм са свијетлоружичастим или бјелкастим цвјетовима, сличан мајчиној душици, али му стабљика није пузава и полегла већ расте усправно. Ароматичнан је и помало љут. Тимијан је прво растао на Медитерану, а разликујемо око 300 врста ове биљке. Данас је распрострањен по цијелом свијету. Најпознатије врсте су обични тимијан, мајчина душица и шпански тимијан.

* Обични тимијан је лијек и зачин. Улази у састав разних препарата против обичног, а нарочито против великог кашља. Етерично уље је због присутног тимола и карвакрола изврстан противотров. Уље улази у састав вода и паста за уста, лијекова за пробаву. Уље тимијана корисно је против цријевних паразита. Због свих наведених љековитих својстава Чешка је одлучила одати почаст тимијану и прогласила га је својим националним цвијетом.

* Убире се горња половина биљке у цвијету, лист, етерично уље и тимол .

* Љековита својстава до изражаја нарочито долазе у случајевима као што су бронхитис и кашаљ. Научници су успјели открити главне састојке у тимијану који су заслужни за његове благотворне учинке на наше здравље. Ријеч је о компонентама које се зову карваколо, борнеол, гераниол и тимол, а овај посљедњи је најважнији у тој групи јер показује одлична антисептична и антигљивична својства.

* Активне компоненте налазе се у листовима и цвјетовима. Као сируп, чај, етерично уље или зачин у храни - у сваком случају тимијан треба да буде дио ваше свакодневне исхране.