latinica  ћирилица
13/02/2015 |  10:04 | Аутор: Агенције

Мегајахта упловила у Порто Монтенегро

"Паладијум", мегајахта руског финансијског олигарха Михаила Прохорова, челника "Онексим банке" чије се лично богатство процјењује на више од 13 милијарди долара, упловила је јуче у марину Порто Монтенегро у Тивту.

Ултралуксузни брод дужине 96 метара, на којем се вије застава Кајманских острва, у тиватској елитној марини остаће шест седмица, пишу подгоричке Вијести.
Опслужује га чак 40 чланова посаде који ће наредна два мјесеца, док јахта борави у Порто Монтенегру, истраживати Црну Гору и уживати у њеним љепотама.

"Паладијум" је са својих скоро 4.500 бруто тона величине мањег путничког брода, а јахту карактерише неуобичајен футуристички дизајн спољашности, посебно бокова брода, изграђеног 2010. у реномираном њемачком бродоградилишту "Blohm+Voss" у Хамбургу.

Ова челично-алуминијумска пловећа палата изграђена је по пројекту дизајнера Мајкла Лича.

Два МТУ дизел-мотора дају јој максималну брзину од 19 чворова, а упркос томе што је ријеч о готово 100-метарском броду, смјештајни капацитет "Паладијума" је само 16 путника – у шест ултралуксузних кабина плус једном огромном власничком апартману.

Према наводима специјализованих интернет сајтова, "Паладијум" карактерише посебна шема фарбања и "облине" на трупу инспирисане формама кита убице, па је ова јахта, прије него што је званично крштена, у јахтинг-индустрији била позната под радним називом "Пројекат Орка".