latinica  ћирилица
13/02/2015 |  14:02 | Аутор: СРНА

Донација од пола милиона КМ за поплављене (ВИДЕО)

Предсједница Владе Републике Српске Жељка Цвијановић, у име Фонда солидарности за обнову Српске, потписала је с предсједником Удружења "Фонд дијаспора за матицу" из Београда, Живадином Јовановићем, уговор о донацији 250.000 евра за санацију штете у поплављеним подручјима.
Потписивање уговора о донацији за санацију штете од поплава у Српској - Фото: СРНА
Потписивање уговора о донацији за санацију штете од поплава у СрпскојФото: СРНА

Цвијановићева је изразила захвалност и задовољство првенствено зато што је Фонд реаговао са својим прилогом од 25.000 евра одмах када су се десиле поплаве, а сада донацијом од 250.000 евра.

Она је нагласила да ће ових 250.000 евра бити искоришћено у пет општина које су страдале током мајских поплава, и то Шамац, Челинац, Нови Град, Лопаре и Зворник и за изградњу и санацију основних школа, дома културе, водовода, али и приватних кућа људи чија је имовина страдала у клизиштима.

- Имали смо прилику да разговарамо о свему што јесте Република Српска данас, на који начин излази на крај с разним проблемима, о политичком и економском амбијенту. Разговарали смо и на који начин ћемо убудуће заједнички радити да бисмо помогли обнову и изградњу Српске - рекла је Цвијановићева, након потписивања уговора о донацији.

Она је нагласила да је бескрајно захвална Србима из дијаспоре који су учествовали с прилозима и омогућили реализацију важних пројеката.

Премијерка је истакла да се радује наставку сарадње с Удружењем "Фонд дијаспора за матицу", не само у случају лоших ситуација, него и о евентуалној помоћи за реализацију пројекта чији је носилац Представништво Српске у Бриселу, а односи се на мапирање дијаспоре - утврђивање свих капацитета којима српска дијаспора располаже у иностранству, и то не само када је ријеч о помоћи, него и на који начин третирати развојне пројекте и "како наше људе охрабрити за улагања на нашим просторима".

Када је ријеч о Фонду солидарности за обнову Републике Српске, Цвијановићева је нагласила да је досадашњи прилив у Фонд 78 милиона КМ, а на рачун посебних намјена 17,7 милиона КМ, од чега 3,7 милиона КМ с девизног рачуна.