latinica  ћирилица
14/02/2015 |  20:58 | Аутор: РТРС

Сергеј Шушић, мали геније (ВИДЕО)

Шестогодишњи Сергеј Шушић из Бијељине мали је геније.Математичке задатке рјешава са лакоћом .Игра се са милионским цифрама ,зна таблицу множења,рјешава и једначине ,али има и друга интересовања .Са пет година сам је научио да чита оба писма ,учи и енглески ,а велика љубав му је и спорт .Зна саставе свих познатих спортских клубова .

Кадар дјечака - у позадини се чује очево питање 3 224 плус 12 101 - он одговара 15 325

Математички задаци који су за шестогодишњаке баук,за Сергеја су ''мачији кашаљ ''.Почео је да рачуна као и остала дјеца са крушкама и јабукама,а онда за кратко вријеме стигао до вишемилионских цифара .Бројке га, каже, забављају .

Сергеј не воли да губи,ријетко гријеши и не одустаје док не ријеши задатак .У глави збраја цифре .Док се његови вршњаци забављају игрицама он воли да вјежба математику са укућанима.

Сергејев дјед ,иначе, наставник математике и физике у пензији каже да унук има његових гена ,али да је отишао даље .Има изузетну меморију и све га интересује.

"17,25 рјешава једначине, бројне изразе нпр. два плус три пута колико једнако је толико .Он то само зажмири обиђе мало и одмах каже резултат. 14,23 Радознао је дође мени више пута пита деда шта су то континенти ја му кажем данас он дође за десет дана па ме пита јл де деда да су то континети па набраја Евопа Азија Африка" каже Крсто Шушић, Сергејев дјед.

Сергеј од прошле године чита течно све што му дође под руку.

"Чита ћирилицу и латиницу без проблема он је сам научио, њему само мало треба објаснит он све разумије и све сам укапира да тако кажем, појашњава мајка Сандра.

 Сергеј је проговорио тек са двије године .Са двије и по знао је све боје ,а са три је почео да препознаје и слаже сличице по бројевима . У породици је окружен просвјетним радницима-бака наставница српског језика, дјед пензионисани наставник математике и физике, отац наставник физичког ,а мајка будућа професорка разредне наставе. Породица га не оптерећује његовим талентом,желе да ужива у безбрижном дјетињству и пружају му несебичну подршку .Од септембра Сергеј похађа часове енглеског језика ,а у предшколском је за непуне двије недјеље већ добио четири петице. За сада му је жеља да буде професор и фудбалер,а у будућности ко зна ?