latinica  ћирилица
16/02/2015 |  14:51 | Аутор: СРНА

Источно Сарајево- Реконструкција објекта болнице

Савјетник министра здравља и социјалне заштите Републике Српске, Милојко Грујичић, данас је са руководством болнице Источно Сарајево обишао радове на санацији и доградњи објекта "кухиња" болнице, за шта су Влада Српске и Савјет министара БиХ обезбиједили 2.513.778 КМ.
Источно Сарајево: Реконструкција болнице - Фото: СРНА
Источно Сарајево: Реконструкција болницеФото: СРНА

У овом објекту, у којем је у току реконструкција унутрашњег дијела укупне површине 2.153 метара квадратних, биће смјештена болничка кухиња са рестораном, амфитеатар, техничка просторија, оставе, радионице, комерцијални простор и одјељење магнетне резонанце које је раније реновирано.

- Пројектом је предвиђено да се на објекат "кухиња" догради нови објекат површине 1.330 метара квадратних гдје ће бити смјештена болничка поликлиника, односно специјалистичко-консултативне амбуланте интерне медицине, педијатрије, хирургије, гинекологије, оториноларингологије, офталмологије и неурологије, те РТГ центар и Ургентни центар са операционим блоком за хитне случајеве - рекао је Грујичић.

Поликлонички дио и Ургентни центар имаће засебне улазе са пријемним холом и осталим пратећим садржајем, а биће урађени и прилази за пацијенте, те створени услови за несметан приступ колима хитне помоћи. На овај начин ће се знатно олакшати обављање специјалистичких прегледа за све пацијенте који нису на болничком лијечењу, рекао је Грујичић.

Радови би требало да буду завршени у договореном року од пет мјесеци, чиме ће грађани Источног Сарајева и здравствени радници добити боље услове за лијечење и рад. Говорећи о рјешавању великог дуга којим је ова здравствена установа оптерећена, Грујичић је истакао да су Влада и ресорно министарство већ донијели неке закључке који иду у том правцу.

- Између осталог, оперативно већ постоје средства која су обезбијеђена за 21 радника који су стекли право за пензионисање, а нису им били уплаћени порези и доприноси. Влада је донијела закључке по којим од 1. фебруара све јавне здравствене установе морају почети плаћати порезе и доприносе на текуће плате, те да за раније порезе и доприносе морају извршити репрограмирање код пореске управе са грејс периодом до годину дана - рекао је Грујичић.

Иако тренутни дуг болнице Источно Сарајево износи око 45 милиона КМ, директор ове здравствене установе, Горан Тодоровић, сматра да "стање није тако лоше", јер су у протеклој години исплатили 12 плата, док су двије спорне, неисплаћене плате, уствари затечено стање. Истичући изванредну сарадњу са Министарством здравља, подсјетио је на помоћ коју су добили у два наврата, посебним грантовима.

- Идејно рјешење нове болнице мораће претрпјети одређене корекције јер смо већ схватили да нам простор од 22.000 метара квадратних није рационалан. Морало би доћи до смањења по броју пацијената, осигураника, становника на нашој регији. Пројекат иде неким својим током, чуо сам да се неке ствари одвијају на нивоу обезбјеђења средстава путем "Кореа пројекта" - рекао је Тодоровић.