latinica  ћирилица
16/02/2015 |  16:03 | Аутор: СРНА

Са тржишта повучен производ "Трибустерон 90"

Са тржишта ЕУ повучени су сви лотови производа "трибустерон 90" пољског произвођача "Олимп лабораторијес", јер представља ризик по људско здравље, потврђено је у Инспекторату Републике Српске.
Таблете - Фото: flickr.com
ТаблетеФото: flickr.com

Ријеч је о производу који се користи као додатак прехрани, код којег је утврђено да представља ризик по људско здравље због садржаја недозвољене супстанце тетрахидроканабиола /ТХЦ/ у количини од 4,97 милиграма по килограму и као такав није у складу са Законом о храни, наводе у Инспекторату.

Републичку инспекцију за храну о овом је обавијестила Агенција за безбједност хране БиХ као контактна тачка за БиХ у европском РАСФФ систему брзог обавјештавања о здравствено неисправној храни и храни за животиње.

- Увидом у пословне књиге констатовано је да је увезено пет амбалажних јединица спорног производа од чега је увозник, након достављеног обавјештења о повлачењу од добављача, самостално ставио ван промета четири амбалажне јединице, наводе у Инспекторату.

Једно паковање производа прије објављивања информације посредством РАСФФ-а продато је у малопродаји физичком лицу, због чега из Инспектората апелују да тај производ буде враћен.

У Инспекторату наводе да је дистрибуција у Хрватску, БиХ и Црну Гору извршена посредством добављача из Словеније, преко којег је Републичка инспекција за храну одмах по добијању информације извршила ванредну инспекцијску контролу код овлаштеног увозника за БиХ чије је сједиште у Бањалуци, гдје је утврђено да је спорни производ увезао за властиту продају и није вршио дистрибуцију другим продајним објектима.