latinica  ћирилица
18/02/2015 |  09:00 | Аутор: АП

Џихадисти ИД тргују органима и продају дјецу у сексуално робље

Ирачки амбасадор у УН затражио је од Савјета безбједности да истражи наводе да се џихадисти Исламске државе баве крађом органа да би финансирали своје дјеловање.
Терористичка група Исламска држава - Фото: AP
Терористичка група Исламска државаФото: AP

Ирачки амбасадор је синоћ новинарима у УН рекао да је током протеклих недјеља у масовним гробницама у Ираку пронађено више тијела са хируршким резовима, којима су недостајали бубрези или други органи, преноси АП.

Додао је да су џихадисти у Мосулу погубили десетак љекара који су одбили да учествују у крађи органа.

Алкахим је извијестио Савјет безбједности о укупној ситуацији у Ираку и оптужио ИД за геноцид, будући да су жртве њихових напада одређене етничке групе. Он је изнио и податак да је само у јануару у Ираку 790 људи погинуло у терористичким акцијама и оружаним борбама.

Припадници ИД продају дјецу у сексуално робље или од њих праве бомбаше самоубице, наведено је у новом извјештају Уједињених нација. Како је наведено, дјеца млађа од 18 година, од којих су већина хришћани или Језиди, бивају разапињана на крст, мучена и жива сахрањивана.

Џихадисти за бомбаше самоубице углавном бирају дјецу с поремећајима у развоју или са било којом врстом менталних потешкоћа.

"Имали смо доста извјештаја о томе како се дјеца, посебно она с менталним потешкоћама, користе као бомбаши самоубице, углавном зато јер та дјеца нису свјесна ситуације нити онога што им се дешава", рекла је Рената Винтер из УН-а.

Дјеца су приморана да раде на прављењу бомби и као људски штитови током борби. Већ дуже е познато, наводи се у извјештају, да ИД заробљене жене држи као сексуално робље, а иста је ситуација и са дјецом.

"Дјецу мањина заробљавају, стављају цијене на њих и продају их на пијацама као робље", каже Винтерова.

У једном документу који је објављен у новембру, а појавио се и на Интернету, види се листа цијена жена робова различитих доби. Тако International Business Times пише да се хршћанска и дјеца Језида, узраста до девет година, продају за цијену од око 172 долара, док дјевојчице и дјевојке од 10 до 20 година "вриједе" 130 долара. Жене доби од 40 до 50 година продају се за цијену од око 43 долара.

Особе које су сачиниле овај извјештај за УН, упутиле су апел ирачкој влади да спаси отету дјецу, али признају да је то у овом тренутку скоро немогуће.