latinica  ћирилица
18/02/2015 |  13:11 | Аутор: Б92

Рониоци пронашли непроцјењиво благо

Рониоци рекреативци из ронилачког једног клуба у Израелу нашли су благо непроцјењиве вриједности, највеће икада пронађено на територији те земље, а као награду добили су похвалу власти.

Група ронилаца из клуба у Цезареји пронашла је 2.000 златних новчића старих више од 1.000 година, а стручњаци кажу да се вриједност блага тешког девет килограма не може процијенити.

"У питање је највећа количина злата пронађена на обали Израела. Рониоци су прво мислили да су у питању новчићи из неке дјечје игре, али када су схватили да је у питању права ствар, одмах су неколико комада изнијели на површину и контактирали директора ронилачког клуба", наводи се у саопштењу Израелског тијела за антиквитете.

Како се додаје, експерти за археолошка истраживања су брзо стигли на лице мјеста и пронашли око 2.000 новчића различите величине.

Сада ће област највјероватније бити ограђена, а археолози ће покушати да открију поријекло блага.

"Вјероватно је у близини олупина неког брода", наводи се у саопштењу.

Портпаролка Јоли Шварц је за АФП рекла да је благо толико вриједно, да се вриједност просто не може процијенити, а навела је и да злато припада држави, као и да законом није прописана награда налазачима археолошких блага.

"Рониоци Цвика Фојер, Коби Твина, Авивит Фишлер, Јоав Лави и Јоел Милер су грађани за узор. Они су открили злато и имају златно срце, које је пуно љубави за своју земљу и своју историју", рекао је Коби Шарвит, директор Одјељења за поморску археологију Израелског тела за антиквитете.

Израелски закон предвиђа казну од до пет година затвора за оне који неовлашћено присвоје или продају антиквитете.