latinica  ћирилица
18/02/2015 |  21:06 | Аутор: Агенције

Додик: Прије ће се Српска одвојити од БиХ него што ће БиХ у ЕУ (ВИДЕО)

- Прије ће се Република Српска одвојити од Босне и Херцеговине него што ће Босна и Херцеговина ући у Европску унију, поручио је предсједник Српске Милорад Додик.

Он је за Телевизију N1 изјавио да је Европа БиХ дала жешће и теже услове него што су били прије годину дана. Поручио је да БиХ, која се чува насиљем међународне заједнице, не може опстати и да народ мора схватити да у БиХ ништа не функционише.

- Ја никада нисам покушавао срушити Устав БиХ, али сам се супростављао рушењу уставног поретка, каже Додик.

- Пренос надлежности, односно увођење министарства пољопривреде на нивоу БиХ, апсолутно не може да прође код нас, рекао је Додик и додао да СНСД има довољно позиција на нивоу БиХ да може да утиче на политичку ситуацију.

Говорећи о европском путу БиХ, Додик је рекао да је заблуда што је БиХ имала само два питања да добије кандидатски статус – питање механизма координације и пресуда Сејдић-Финци. Тврди – сада су услови још оштрији.

- Далеко жешће услове смо добили да би се уопште кретали ка путу ЕУ. Сад имамо још један услов – да Европска комисија процијени да се ради о напретку по питању економских реформи. Какве реформе има БиХ? Хрватска више не скрива да жели да помогне хрватску компоненту у БиХ и незаобилазна је и у Федерацији и у БиХ, истакао је предсједник РС.

Говорећи о утицају странаца у БиХ, Додик је рекао да међународна заједница у БиХ не може много тога да уради, и да БиХ, која се чува насиљем међународне заједнице не може опстати. Поновио је - докле год у колегијуму сједи Џаферовић, СНСД ће напуштати сједницу. Тужилаштво БиХ је, тврди, једна накарадна инситуција која је политички мотивисана.

Предсједник Српске  рекао је да пројекат "Јужни ток" још није мртав.

- Не знам зашто говоре да нема Јужног тока. Биће га. То ми је рекао важан човјек из Русије, изјавио је Додик.

Он је рекао вечерас да у протеклим годинама није могао да убиједи Русију да са Републиком Српском направи уговор о "Јужном току", јер су Руси тражили да то ураде са Савјетом министара БиХ.

- Ми смо губили због тога двије-три године. Када смо ми дошли у Савјет министара, они су одбили и нас и Русе. Када је СДП био на власти, договорили смо око 20 мјера. Је ли се то успјело урадити? Није, а ко је опструисао? Ја нисам сигурно, навео је Додик.

Предсједник Републике Српске рекао је да према Закону о јавном реду и миру, који је недавно усвојила Народна скупштина Српске, нико није спријечен да јавно изнесе мишљење.

Додик је истакао да ће недопуштена врста јавне комуникације бити, вјероватно, процесуирана. Нагласио је да у том законском рјешењу нема ниједног елемента који може угрозити јавно мишљење.