latinica  ћирилица
19/02/2015 |  13:39 | Аутор: Агенције

Погледајте како изгледа највећа миграција људи на свијету

Кинеска Нова година званично је дочекана у поноћ, али је права "забава" почела много раније, јавља Си-Ен-Ен.

Чуњун, или прољећна миграција, највећа је годишња миграција људи на свијету.

Покрећу је кинески радници који одлазе у завичај током празника и траје 40 дана – ове године од 4. фебруара до 15. марта.

Баиду, кинеска верзија Гугла, објавио је интерактивну мапу која прати кретања људи широм ове земље током прољећног фестивала.

Тако је 17. фебруара Међународни аеродром у Пекингу био најпрометнији у миграцији, а пратили су га Баијун у Гуангџоу и Баоан у Шенџену.

Пекинг, Шанај и Шенџен забиљежили су највећи број полазака, док је од 11. фебруара Чунгкинг забиљежио највећи број долазака.

Најпрометнија рута је она која води од Шангаја до Лу'ана, дуга 550 километара.

Очекује се да ће ове године бити организовано 2,8 милијарди путовања јавним саобраћајним мрежама, док ће уколико се укључе и приватна возила, бити око 3,7 милијарди путовања и то само током новогодишњих 40 дана.

Толика је, поређења ради, популација Америке, Африке, Европе и Океаније заједно.

Прослава кинеске Нове године (фото: AP)

Уз ватромет милиони људи широм Азије дочекали су ноћас кинеску Годину овце, а они који су остали код куће имали су прилику да прате свечани телевизијски програм.

Вријеме прославе кинеске Нове године варира због природе лунарног календара који прати циклусе мјесеца, тако да се она прошле године славила 31. јануара.

Према традиционалној кинеској астрологији, свака лунарна година, носи име различите животиње. За Годину овце или козе, како преноси АП, астролози предвиђају нестабилну економију, више саобраћајних несрећа и природних катастрофа попут торнада у САД или тајфуна у Југоисточној Азији.