latinica  ћирилица
19/02/2015 |  17:24 | Аутор: Агенције

Турска увела строги стандард за баклаву

Турска је први пут увела серију критеријума за баклаву, традиционалну оријенталну посластицу која потиче са југоистока земље, а позната је широм свијета.
Баклава - Фото: илустрација
БаклаваФото: илустрација

Циљ ове мјере је стандардизација производње баклаве која се често прави од састојака лошијег квалитета како би се смањили трошкови, саопштио је Турски институт за стандарде (ТСЕ), преноси АФП.

Баклава „мора да има препознатљиву златну боју, сируп не смије да буде превише густ нити да ствара осјећај пецкања у грлу; требало би да се топи у устима без жвакања“, истиче се у саоштењу ТСЕ.

У њеној припреми морају да се користе брашно, со, вода, минимална количина масноће и бијели шећер, као и пистаћи, а свако парче би морало да буде 35 милиметара дебљине, наводи ТСЕ.

Установљено је да су несавјесни произвођачи посљедњих година варали муштерије користећи алтернативне састојке, попут грашка умјесто пистаћа или фруктозног сирупа умјесто шећера, пише у саопштењу.

Око поријекла баклаве су се годинама водиле жучне расправе између Турске и Грчке, али и половине земаља Блиског истока.

Сама ријеч „баклава“, такође, је била предмет вишегодишњег спора, али ТСЕ тврди да она вуче поријекло од старе турске ријечи „баклагу“ или „баклаги“.

Баклава, описана као посластица направљена од танких кора, са надјевом од гриза и Антеп пистаћа, постала је први турски производ који је регистрован у Европској унији и стекла статус „заштићеног производа“.