latinica  ћирилица
20/02/2015 |  13:40 | Аутор: Агенције

Не провјеравате мобилни телефон прије спавања!

Вријеме је за спавање, а ви морате још само једном провјерити свој мобилни телефон. Ово је сценарио који нам је свима познат.

Паметни телефони постали су неодвојиви дио нашег живота, а већина људи не може се обуздати и сваки слободан тренутак користи да провјери да ли је се нешто ново догодило - да ли је стигла нека нова порука, шта је ново на друштвеним мрежама и порталима.

Клинички психијатар Ден Сигел тврди да ова навика није нимало безазлена. Према његовом мишљењу, гледање у екран мобилних уређаја пред полазак на спавање може бити опасно по мозак и тијело.

- Када људи излажу своје очи тој врсти свјетлости, то мозгу поручује 2остани будан, није још вријеме да спаваш" - упозорава  Сегел.

Свјетлост, према његовим ријечима, мозгу поручује да не производи мелотонин (хормон важан за очување можданих ћелија који се испољава током и ноћи доводи до поспаности).

- На тај начин остајете будни дуже него што би требало. Док спавате, ваши неурони се одмарају, а глијалне ћелије чисте отрове које они производе. Ако спавате мање од седам или осам сати, то се неће догодити и отрови ће остати у вашем мозгу - каже Сигел.

Недовољно сна доводи до смањене концентрације, лошег метаболизма, немогућности рјешавања проблема и бројних других сметњи које на дуже вријеме могу узроковати неко обољење.

- Зато, ако желите себи добро, сат времена прије спавања немојте гледати у екран моблног телефона - препоручује психијатар.