latinica  ћирилица
21/02/2015 |  16:20 | Аутор: Б92

Помоћу ових намирница очистите плућа од накупљених токсина

Ако већ не можете да се одрекнете цигарета, без обзира колико знате о свим штетним посљедицама које оно са собом носи, барем смањите шансу од оболијевања од рака.

Постоје многи начини како плућа можете да очистите од катрана и на тај начин смањите ризике од појава инфекција, пише Б92.

Одређене намирнице итекако могу да помогну да мало прочистите плућа. Имајте на уму да плућа не можете у потпуности очистити самим конзумирањем ових намирница, али се барем у одређеној мјери можете ослободити токсина.

Ево које су то намирнице:

Кукуруз шећерац је намирница која садржи бета-криптоксантин за који се сматра да штити плућа од карцинома јер представља снажан антиоксиданс. Са друге стране, имајте на уму да је већина овог кукуруза у радњама заправо ГМО, па конзумирајте искључиво онај за чије сте поријекло у потпуности сигурни.

Лук је такође добар чистач плућа. И бијели и црни лук садрже ствари које имају антиканцерогено дјеловање. Лук помаже у спрјечавању многих болести, међу којима су инфекција и рак плућа. Занимљиво је и да код особа које већ имају карцином спречава раст нових ћелија.

Ђумбир као природан лијек и намирница која ће вам помоћи у одбрани од злоћудних обољења. Ово је још једно снажно средство за “избацивање” токсина из плућа. Можете пити чај од коријена ђумбира и на тај начин ћете себи олакшати дисање, а комадић ђумбира можете да поједете и уз оброк.

Коприва је биљка препуна гвожђа, а врло је корисна и као средство за дезинфекцију плућа и борбу против инфекција.

Чај од борових иглица се традиционално користи за испирање уста и грла, али може вам бити и добар савезник у борби против рака плућа.