latinica  ћирилица
23/02/2015 |  18:42 | Аутор: Агенције

Да ли је исхрана која не садржи глутен заиста боља?

Многи хрле у куповину производа без глутена сматрајући да им управо овај састојак изазива проблеме, али да ли је заиста тако?
 - Фото: ФОНЕТ
Фото: ФОНЕТ

Научници из Италије откривају да људи који имају залихе производа без глутена - компоненте која се налази у пшеничном, раженом и јечменом брашну - немају више разлога за исхраном без глутена.

Производи без глутена нису мали хир. За ове производе попут специјалног хљеба, крекера, па чак и пива, свјетско тржиште издваја скоро 2, 5 милијарди долара.

Чини се да из дана у дан ова бројка расте, а не постоје одговарајући научни докази да су ови производи стварно здравији, кажу научници.

Глутен у исхрани неких људи може да изазове неколико проблема. Око један одсто становништва болује од целијакије, болести у којој имуни систем напада глутен. У овом процесу, танко црево је оштећено, што му отежава апсорбовање хранљивих материја. Људи који болују од ове болести морају потпуно да избаце глутен из исхране.

Постоји много више људи који немају ову болест, а опет имају симптоме попут надутости, главобоље након конзумирања намирница које садрже глутен. Ово стање се зове нетолеранција на глутен.

Научници сматрају да неки људи имају овакве симптоме на психичкој бази. Неколицина има праве симптоме, али узрок њихових невоља не мора да буде глутен. Може се десити да су они осјетљиви на друге састојке брашна.

Због тога, како кажу научници, ако мислите да је глутен узрок ваших здравствених проблема, прво се обратите љекару прије него што се одрекнете намирница које га садрже.