latinica  ћирилица
23/02/2015 |  22:28 | Аутор: РТРС

У Русији измислили нови спорт - хелиголф

Док се у неким земљама хеликоптери користе за превоз играча голфа преко огромних терена, у Русији су овај спорт подигли на нови ниво - играју га из хеликоптера.

Ентузијасти који воле голф, поло и летење удружили су снаге како би забавили московски џет-сет, те су измислили нови спорт - хелиголф. 

Први турнир у овом новом спорту одржан је протеклог викенда недалеко од Москве.

Ова необичну атракција, коју су измислили челни људи једне хеликоптерске фирме и голф клуба, први пут је изведена 2013. године, али је тек сада одлучено да се одржи и такмичење у склопу Зимских игара у мјестУ Селево, 40 километара удаљеном од Москве.

Играјући у тимовима, такмичари дају све од себе како би ударили огромну лопту пречника један метар - из хеликоптера. За то вријеме, хеликоптери лете само четири до пет метара изнад земље. уз то, голфери користе палице дуге пет метара и тешке 10 килограма. Играчи требају да гурају лопту што је брже могуће кроз сњежне препреке.

Ако звучи да је тешко - и јесте! Један од многих изазова с којима се суочавају играчи јесте и вјетар који узрокује хеликоптер,а који стално мијења смјер лопте.

Организатори истичу да се до побједе може стићи само ако се удруже способности пилота, снага голфера и прецизност навигатора.

Овај спорт и није тако јефтин. За једну рунду игре тим треба издвојити 18.000 рубаља или око 300 долара.