latinica  ћирилица
28/02/2015 |  08:22 | Аутор: Агенције

Истражни комитет изнио прве верзије убиства Немцова (ВИДЕО)

Руски опозициони политичар и бивши замјеник премијера Борис Немцов убијен је у центру Москве, саопштило је руско Министарство унутрашњих послова.

Како је јавио Ројтерс, Немцов, познати критичар руског предсједника Владимира Путина, требало је да у недјељу у Москви учествује на првом већем окупљању опозиције у посљедњим мјесецима.

- Непозната особа је пуцала на Бориса Немцова и убила га са четири хица из пиштоља" у близини Црвеног трга, рекао је извор министарства унутрашњих послова. Из овог министарства је речено, да је Немцов преминуо у 23.40 од посљедица хитаца из ватреног оружја испаљених у леђа.

Раша тудеј је јавила да је Немцов у тренутку убиства био у пратњи женске особе, коју испитује полиција.

Борис Немцов је рођен 9. октобра 1958. године у Сочију. Године 2008. био је један од иницијатора формирања опозиционог демократског покрета Солидарност. Од 2012. године је копредседник политичке партије Републичка партија Русије - Партија народна слобода.

Немцов је од 1991. до1997. године био је губернатор Нижњегородској области. Затим је радио у Влади Русије, био на функцији министра енергетике (1997) и први замјеник предсједника Владе (1997-1998. године). У исто вријеме био је и члан Савјета безбједности Руске Федерације.

Немцов је неколико пута био изабран у Парламент Русије. 1990. године био је изабран за народног посланика РСФСР, а 1993. године ушао је у Савјет Федерације ФС Русије. Од 1999 до 2003. године био је замјеник предсједника Државне думе у лидер партије СПС. Након 2003. године, Немцов се бавио бизнисом и био је спољни савјетник предсједника Украјине.

Истражни комитет изнио прве верзије убиства Немцова

Истражни комитет изнео је данас прве верзије убиства руског опозиционог политичара Бориса Немцова, које иду од криминала до политичке провокације, с тим да је тај чин био добро планиран, јавила је Раша тудеј.

Представник Истражног комитета Владимир Маркин рекао је новинарима да нема сумње да је тај злочин био добро испланиран. Истрага је нашла да је Борис Немцов ишао са својом пријатељицом у стан, који се налази близу мјеста убиства.

- Организатори и егзекутори су добро знали ту руту, рекао је он.

Према његовим ријечима, у разрјешење убиства укључени су најбољи детективи и форензичари, а случај се сматра приоритетом.

Пронађен аутомобил из кога је пуцано на Немцова

Полиција је пронашла аутомобил у коме су се налазиле убице руског опозиционара Бориса Немцова, јавила је руска телевизијска станица "Раша тудеј". Возило је пронађено недалеко од мјеста убиства и у току је истрага.

Ријеч је наводно о аутомобилу марке "лада приора", са регистарским таблицама из Ингушетије, руске републике на Сјеверном Кавказу.

Путин: Могуће да је ријеч о нарученом убиству

Руски предсједник, Владимир Путин, осудио је убиство опозиционог политичара Бориса Немцова, оцијенивши да је могуће да је у питању наручено убиство. Он је изразио саучешће поводом убиства опозиционог лидера.

Путинов портпарол, Дмитриј Песков, изјавио је да убиство Немцова представља и "провокацију", с обзиром на планове опозиције да сутра у Москви одржи велики протест. По његовим ријечима "то чудовишно убиство има све признаке нарученог, и веома личи на велику провокацију".

На питање о могућим негативном посљедицама по репутацију Путина, Песков је казао да "се са тим категорички не слаже".

"Радикални политиколози ће говорити да ће то нанијети штету репутацији Путина. Али, у овом случају, уз све уважавање Немцова, он на политичком плану није прдстављао никакву пријетњу за руководство Русије и Путина. Ако упоредимо популарност Путина и владе у цјелини, Немцов је био тек нешто изнад просјечног грађанина", навео је портпарол Кремља.

Песков је додао, да је Путин одмах обавијештен о убиству Немцова, али да није узео истрагу под своју личну контролу, већ да је поручио истражним органима да оснују истражну групу.

Обама: Приведите правди одговорне за убиство

Амерички предсједник, Барак Обама, затражио је брзу, непристрану и транспарентну истрагу да би се привели правди они који су одговорни за убиство Бориса Немцова. 

"Немцов је неуморно радио за своју државу, тражећи за грађане права која припадају свим људима", рекао је Обама и похвалио Немцову борбу против корупције у Русији. Описао га је и као борца за права Руса.

Меркелова и Оланд осудили убиство

Њемачка канцеларка, Ангела Меркел, и француски предсједник, Франсоа Оланд, осудили су убиство руског опозиционог лидера. Меркелова је позвала Путина да "учини све да убиство буде расвијетљено и да починиоци одговарају за злочин који су починили".

Шеф њемачке дипломатије, Франк-Влатер Штајнмајер, поздравио је то што су руске власти одмах предузеле мјере ради хапшења одговорних за убиство Немцова. Он је додао да, без икакве сумње, одговорни треба да буду што прије ухапшени, а истрага против њих треба да буде таранспарентна.

Француски предсједник је рекао да се ради о "убиству из мржње". "Немцов, отворени критичар руских поступака у Украјини, био је храбри и неуморни бранилац демократије који је био привржен борби против корупције", саопштено је из Оландовог кабинета.