latinica  ћирилица
01/03/2015 |  17:08 | Аутор: ТАНЈУГ

Ђурић: Нетачна и штетна тврдња Луначекове

Директор Канцеларије Владе Србије за Косово и Метохију Марко Ђурић изјавио је данас да је нетачна и штетна тврдња потпредсједника Европског парламента Урлике Луначек да је признавање Косова услов за улазак Србије у ЕУ.
Марко Ђурић - Фото: ТАНЈУГ
Марко ЂурићФото: ТАНЈУГ

Ђурић је истакао да је та тврдња неодговорна и нетачна, објаснивши то чињеницом да у ЕУ не постоји политички консензус по том питању јер пет земаља ЕУ не признаје самопроглашено Косово, "а одлуке се доносе и доносиће се консензусом".

- Став ЕУ је неутралност, а овакве изјаве штете нормализацији односа. Србија не разговара са Приштином да би остварила било чију геополитичку агенду, него да би ојачала и помогла свом народу на Косову и Метохији. Навијачки приступ Луначекове не помаже ни њој, па ни Приштини, којој толико жарко жели да помогне, рекао је Ђурић Тањугу.

Према његовим речима, народно осјећање Срба са Косова и Метохије је такво да ће они, упркос позивима и притисцима, попут оних у изјави Луначекове, наставити да се поносно изјашњавању као грађани Србије.

- Уместо позива да се изјашњавају као држављани такозване републике Косово, много би корисније за нормализацију односа на Косову и Метохији било да се госпођа Луначек заинтересовала за, примера ради, положај Срба у енклавама и безбедносне и социјално-економске услове за одрживи останак, повратак и опстанак српске заједнице на Косову и Метохији, закључио је Ђурић.

Луначек је у данашњем интервјуу "Куриру", између осталог, изјавила да ЕУ више никада неће прихватити новог члана "који нема јасно одређене и међународно признате границе", и позвала Србе са Косова да се изјасне "као грађани Косова с једнаким правима и дужностима"