latinica  ћирилица
03/03/2015 |  07:55 | Аутор: ТАНЈУГ

На Копаонику "српски Давос", учествује и Вучић

На Копаонику ће бити отворен бизнис-форум, такозвани "српски Давос", који ће окупити представнике Владе Србије, домаће и стране привреднике и економске експерте, а окупљенима ће се обратити и премијер Србије Александар Вучић.
Копаоник: Српски Давос - Фото: ТАНЈУГ
Копаоник: Српски ДавосФото: ТАНЈУГ

Вучић ће се данас, првог дана тродневног форума, обратити на пленарној сједници о теми "Стратегијска позиција Србије и перспективе опоравка привреде".

Скуп под називом "Србија 2015-30: нова визија индустријализације привреде и модернизације друштва; како невидљиве могућности претворити у видљиве ефекте" организују Савез економиста Србије и Удружење корпоративних директора Србије.

У програму форума учествује 108 уводничара и панелиста, а најављено је присуство више од 550 учесника, представника Владе и Народне банке Србије, домаћих и иностраних привредника, дипломата, економских аналитичара и теоретичара, те међународних експерата.

Потврђено је учешће и гувернера Народне банке Јоргованке Табаковић, министара у Влади Србије - финансија, пољопривреде, енергетике, културе, као и градоначелника Београда Синише Малог.

Најављено је и присуство великог броја амбасадора релевантних земаља, представника делегације ЕУ у Србији, директора Европске банке за обнову и развој, Свјетске банке и представника ММФ-а, као и других међународних финансијских институција.

Данас ће бити ријечи о стратегијској позицији Србије и перспективи опоравка привреде, преливању геополитике на економију, регионалној економској сарадњи, дигиталној трансформацији и кључним питањима у области осигурања.

Тема другог дана је Национална стратегија економског и социјалног развоја, гдје ће се дискутовати о томе како до економије у динамичкој равнотежи од економије која је зависна од дуга и извоза, реформама државне управе и јавног сектора, индустријским политикама у трговини и туризму, иновацијама и технолошком развоју, улози медија, очекивањима страних инвеститора, партнерству приватног и јавног сектора.

Трећег дана фокус је на дерегулацији енергетског сектора и развојним потенцијалима агробизниса.

Посљедњих шест година "Копаоник бизнис форум" одржава се под покровитељством премијера Србије.