latinica  ћирилица
05/03/2015 |  18:00 | Аутор: ТАНЈУГ

ЕЦБ спремна да обнови финансирање грчких банака

Предсједник Европске централне банке (ЕЦБ), Марио Драги, изјавио је да је та институција спремна да обнови финансијску линију за грчке банке чим званична Атина постигне споразум о дугу са партнерима из еврозоне.
Европска централна банка - Фото: архив
Европска централна банкаФото: архив

- ЕЦБ је прва која жели да обнови кредитирање грчке економије, уколико буде поштовала услове, изјавио је Драги на конференцији за новинаре у Никозији, где је ЕЦБ данас одржала састанак и задржала каматне стопе на историјском минимуму, преноси агенција Франс прес.

Према његовим ријечима, ЕЦБ је спремна да грчким банкама поново омогући да грчке државне обвезнице са статусом "смећа" користе као гаранцију за добијање позајмица ЕЦБ-а.

- То ће се догодити чим ЕЦБ процијени да је Атина успјешно прошла кроз ревизију кредитора о напретку Грчке у остваривању циљева договорених у оквиру плана за спасавање, изјавио је Драги.

Он је додао да је ЕЦБ повећала обим Хитног фонда за очување ликвидности (ЕЛА) за додатних 500 милиона евра, чиме је грчким банкама стављено на располагање укупно 68,8 милијарде евра.

Немогућност коришћења државних обвезница као колатерала приморала је банке у Грчкој да се окрену програму ЕЛА, чиме је њихов приступ финансијским средствима постао скупљи.