latinica  ћирилица
06/03/2015 |  10:40 | Аутор: СРНА

НС РС: Гласање о размотреним реформским законима

У Бањалуци је данас настављена сједница Народне скупштине Републике Српске разматрањем Нацрта закона о фискалној одговорности у Републици Српској.

На дневном реду су и Нацрт закона о адвокатури Републике Српске, те Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама по хитном поступку.

15.20  НС РС размотрила Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама по хитном поступку, чији је циљ јачање контроле у области промета и услуга путем фискалног система. Овим Приједлогом закона врши се усклађивање са Законом о прекршајима у дијелу који се односи на надлежност за изрицање мјере забране обављања дјелатности у прекршајном поступку.

Приједлогом овог закона прописује се надлежност Пореске управе РС да у управном поступку, од зависности од врсте повреде овог закона, изрекне мјеру забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана, а најдуже до отклањања утврђених неправилности, с тим да се ова мјера не може изрећи у трајању дужем од шест мјесеци.

Шеф посланичког клуба СДС-а Вукота Говедарица рекао је да је фискализација није потребна грађанима у Републици Српској, већ појединцима који су од набавке и сервисирања фискалних каса остварили новчану корист.

Шеф посланичког клуба ПДП-а Бранислав Бореновић сматра да у РС није било никаквих ефеката од увођења фискализације, изузев што је циљ био продаја фискалних каса, јер је у посљедњих осам година из привреде од продаје фискалих каса извучено око 150 милиона КМ.

Посланик НДП-а Драган Чавић мишљења је да Влада као предлагач, овај приједлог закона треба да стави ван снаге, јер је сувишан и не доноси никакве практичне ефекте.

Посланик СРС РСе Миланко Михајилица сматра да процес фискализације у Српској, који је требало да смањи сиву економију и повећа буџет РС, није дао очекиване резултате, изузев пуњења буџета оних који су имали монопол за набавку и сервисирање фискалних каса.

14.21 Министар финансија РС Зоран Тегелтија образложио је Приједлог закона о измјенама и допунама Закона о фискалним касама по хитном поступку, којим се врши усклађивање са Законом о прекршајима у дијелу који се односи на надлежност за изрицање мјере забране обављања дјелатности у прекршајном поступку.

Тегелтија је рекао да се овим приједлогом закона прописује надлежност Пореске управе РС да у управном поступку, у зависности од врсте повреде овог закона, изрекне мјеру забране обављања дјелатности у трајању од 15 дана, а најдуже до отклањања утврђених неправилности, с тим да се ова мјера не може изрећи у трајању дужем од шест мјесеци.

Он је рекао да су разлози за доношење овог приједлога закона садржани у потреби јачања контроле у области промета и услуга путем фискалног система.

13.58 НС РС размотрила Нацрт закона о адвокатури Републике Српске. Ови законом се уређује организација адвокатске службе, начин и облици рада адвоката, права, обавезе и одговорности адвоката, стручних сарадника за правне послове и адвокатских приправника, те надлежности Адвокатске коморе Републике Српске.

Овим нацртом закона предвиђено је да висину награде и накнаде адвокатима који су ангажовани за одбрану по службеној дужности утврђује Влада Републике Српске, на приједлог министра правде.

Законским рјешењем утврђена су јавна овлаштења Адвокатске коморе, послови, органи и општи акти које доноси Скупштина Адвокатске коморе.

13.25 Министар финансија РС Зоран Тегелтија рекао да је фискални савјет, чије је оснивање предвиђено Нацртом закона о фискалној одговорности у Српској, савјетодавно тијело које ће давати ставове о фискалној политици.

Он је оцијенио да је Српској потребан фискални савјет, као и да не види ништа спорно у томе да странац, ако је експерт у фискалној области, буде члан тог тијела.

Посланици су окончали расправу о Нацрту закона о фискалној одговорности у Републици Српској и на дневном реду је разматрање Нацрта закона о адвокатури.

12.39 Посланик СНСД-а Марко Видаковић изјавио је да је Нацрт закона о фискалној одговорности у Републици Српској кључан закон за Српску, јер се њиме унапређује укупан систем јавних финансија и стварају предиспозиције за фискалну одговорност.

Посланик НДП-а Драган Чавић истакао је да у одредници овог закона којом се дефинише да дуг не може бити већи од 55 одсто БДП-а треба јасно прецизирати да укупан дуг не може бити већи од тог постотка.

Посланик ПДП-а Бранислав Бореновић рекао је да се не види процјена колико ће коштати рад Фискалног савјета, чије се оснивање предвиђа овим актом, додајући да је питање да ли то савјетодавно тијело може савјетима утицати на владине одлуке.

11.20 Потпредсједник Владе РС Антон Касиповић упозорио је да је на сједници Народне скупштине потребно водити конструктивну расправу, јер разговор којим се омаловажава, дискредитује и вријеђа не води никуд.

Касиповић је нагласио да се на посебној сједици парламента разматрају такви закони за које је потребна укупна политичка воља да би остварили успјех.

Посланик СДС-а Миладин Станић рекао је да предложени Нацрт закона о фискалној одговорности, као и сет закона, који се разматрају на посебној сједници НС РС, неће донијети побољшања у РС, јер се не поштују главни закони, као што су они који одређују наплате пореза, али и због криминала и непостојања одговорности.

У том контексту он је навео да има предузећа којима је одобрен репрограм пореских обавеза, а то исто предузеће "диже добит", постављајући питање извучених милиона марака из "Шума Српске", као и питање како ће се наплатити купљене обвезнице Бобар банке и Робне куће "Боска".

Станићева дискусија повукла је за собом већи број реплика и одвођења расправе од тачке дневног реда Нацрта закона о фискалној одговорности у Српској.

Посланик СНСД-а Душица Савић у реплици је рекла да је све то представа због директног ТВ преноса, нагласивши да се за наводе о нерегуларностима понуде и докази.

Посланик СДС-а Давор Шешић рекао је да посланици владајућих странка прво окарактеришу наступ опозиције као "представу за народ", а онда позивају да се води расправа о теми.

10.40 Министар финансија РС Зоран Тегелтија изјавио је да је циљ усвајања Нацрта закона о фискалној одговорности ограничавање јавне потрошње и јачање одговорности за ефикасно и ефективно коришћење буџетских средстава.

Он је рекао да овај акт има за циљ и осигурање и одржавање фискалне одговорности, транспарентности, те средњорочне и дугорочне фискалне одрживости Српске. Навео је да је овим законом предвиђено и оснивање Фискалног савјета Републике Српске, као независног органа који оцјењује кредибилитет фискалне политике.

У Нацрту овог закона дефинише се правило о дугу према којем јавни дуг Српске на крају фискалне године не може бити већи од 55 одсто оствареног бруто домаћег производа /БДП/.

Одређено је и правило консолидованог буџетског дефицита који не може бити већи од три одсто оствареног БДП-а у овој години, као и правило буџетског салда.