latinica  ћирилица
09/03/2015 |  08:47 | Аутор: РТРС

Забавни 3Д музеј посјетиоцима допушта да постану дио умјетности (ВИДЕО)

Нисмо сви у могућности да остваримо своје снове и посјетимо сва дивна мјеста на планети вриједна пажње. Једно од таквих мјеста је музеј на Филипинима који је посебан по томе што посјетиоцима омогућава да постану дио изложбених умјетничких слика. И док музеји широм свијета забрањују фотографисање и селфи штапове, у овом су представљене модификоване "3Д" верзије познатих умјетничких дјела, а посјетиоци могу „ући“ у слику и фотографисати се до миле воље.

Када уђете у музеј у Манили, немојте се уплашити ако вас прво дочека гигантско морско чудовиште. У многим музејима можемо уживати у умјетности из даљине, али овдје посматрач постаје дио самог дјела. Највећи интерактивни музеј налази се на Филипинима, и има више од 200 слика, које су већином тродимензионалне.

Смјештен је у некадашњој аутобуској станици, и има мноштво египатских антиквитета, животиња и умјетничка дјела, и то све у 3Д верзији.

30-годишња Миа Пексон узела је слободан дан на послу да би двоје дјеце и супруга довела да виде ову атракцију.

- Предивно је. Заиста неодољиво. Креирали су комаде који су толико различити. Ово је одлично искуство за дјецу, рекла је Пексонова.

Музеј је отворен у децембру 2014, а четири филипинска графичка дизајнера и осамнаест корејских сликара били су задужени да израде ове фасцинантне експонате.

24-годишњи туриста из САД , Џоел Ауер каже да га је одушевило то што коначно може да ужива у умјетности из другачије перспективе.

У музеју постоји и посебна репродукција слике "Признање", Едмунда Блера Леитона из 1901. У оригиналу, краљица одаје почаст витезу. Али у овој верзији слике, гледалац бива или почаствован или убијен - у зависности од ваше перспективе.

22-годишња америчка туристкиња из Монтане, Џена Елиел каже да је овај музеј забавнији од већине:

- У другим музејима морате бити доста озбиљни, а овдје само ослободите своју шашаву страну и мислим да је то супер, чини да цијените умјетност много више, јер имају доста познатих умјетничких дјела, али се с њима заиста можете играти, због чега је све ово много забавније, додала је Елиелова.

Док вас газе коњи или истражујете египатске гробнице, овај музеј уноси нову димензију у дјела старих мајстора.

- Умјетност у музеју је тродимензионална, то је интерактивни музеј умјетности који охрабрује људе да буду дио умјетности. Дакле, овдје умјетност није комплетна, ако није у интеракцији с посјетиоцима, ако се они не сликају итд, нагласио је Блит Камбаја кустос.

Пут на Филипине и уживо посматрање ових тродимензионалних дјела далеко су занимљивији уживо, али, признаћете, за оне којима тај луксуз није доступан и ова прича је сасвим довољна.