latinica  ћирилица
09/03/2015 |  10:24 | Аутор: Вечерње новости

Пажљиво с грејпфрутом

Колико год да грејпфрут има благотворних својстава, с њим треба бити опрезан уколико пијете лијекове, нарочито статине, јер у садејству с њима може да изазове нежељена дејства медикамената.

Бројне су предности грејпфрута - штити срце тако што снижава лош холестерол, јача имунитет јер обилује витамином Ц, убрзава метаболизам. Ипак, будите опрезни с овим воћем ако пијете лијекове јер је само један грејпфрут дневно довољан да изазове нежељено дејство медикамената.

Будите нарочито пажљиви ако пијете статине, лијекове који се користе за снижавање холестерола. Према извјештају америчке агенције за храну и лијекове, паралелно узимање грејпфрута и неког медикамента из групе статина, повећава ризик од оштећења јетре и бубрега и отказивања мишића.

Нису само статини проблематични. У потенцијално опасној групи су и лијекови за крвне судове и обољења срца. Грејпфрут реагује и с лијековима који се преписују за анксиозност, обољења централног нервног система, инфекције уринарног тракта. И зато, прије него што се баците на ово, иначе, одлично воће, провјерите с љекаром да ли може да има негативне ефекте на вашу терапију.