latinica  ћирилица
09/03/2015 |  17:53 | Аутор: ТАНЈУГ

Прерађена храна највећи је непријатељ здравља

Сир у листићима, виршле, кобасице, саламе и маргарин у врху су листе токсичних прехрамбених производа које би, према мишљењу америчких нутрициониста, свакако требало избјегавати.

Највећи непријатељ људског здравља је прерађена храна с мноштвом адитива, упозорио је Истраживачки центар за заштиту животне средине САД.

Још не знамо које су дугорочне посљедице конзумирања ових, да их тако назовем, научних експеримената, изјавила је нутрициониста из Њујорка, Рејчел Харвест.

Амерички стручњаци објашњавају да сир у листићима никад не би требало јести, јер то заправо уопште није сир, већ смјеса направљена од мјешавине млијечних масноћа, протеина сурутке, емулгатора и боја за храну.

Пун је соли и толико мастан да у једном листићу имате више масноћа него у било којем другом млијечном производу исте количине, изјавила је нутрициониста Бет Ворен.

У исхрани су подједнако непожељни виршле, кобасице и саламе, јер је прерађено месо пуно масноћа, а може да садржи чак и до 400 одсто више соли и 50 одсто више конзерванса од обичног црвеног меса.

Поред тога, неке од месних прерађевина садрже нитрате - хемијске адитиве који се повезују с различитим врстама рака, али се ипак и даље користе у прехрамбеној индустрији, како би се појачали боја, укус и спријечило брзо кварење хране, упозорили су нутриционисти.

Они истичу да је и маргарин непријатељ нашег здравља, као производ који је препун соли и зачепљује артерије засићеним мастима којих има више од путера, чиме се повећава ризик од срчаног удара.

На листи посебно нездраве хране су и кокице за микроталасну пећницу, јер се у њима налази хемикалија за коју је доказано да може да повећа ризик од рака, утиче на плодност и омета рад бубрега, док неке врсте ових кокица садрже вјештачке укусе и трансмасне киселине, као и хемикалије које могу да изазову главобоље и мучнину.